Nieuw bibliotheek-systeem

We werken nu met een nieuw bibliotheeksysteem. Dat is even wennen, zowel voor jullie als voor ons.

Vanaf de lente 2019 stappen alle bibliotheken in Vlaanderen over naar een nieuw bibliotheeksysteem.

 

Ondertussen is Bibliotheek Beringen, samen met een 30-tal Limburgse bibliotheken overgeschakeld naar een nieuw ééngemaakte bibliotheeksysteem.

Eerder maakte Bib Beringen deel uit van het Provinciaal Bibliotheeksysteem Limburg. Door de overdracht van provinciale bevoegdheden naar Vlaanderen vervalt dit systeem. In de plaats komt een nieuw samenwerkingsverband binnen het ééngemaakt bibliotheeksysteem (EBS).

Dit betekent dat je nog steeds terecht kan in de meeste Limburgse bibliotheken als je lid bent in Bib Beringenl (en omgekeerd). Helaas doet Hasselt niet meer mee, waardoor de lidkaart van Bib Beringen niet meer geldig is in Bib Hasselt-Dusart en Bib Hasselt-Kuringen.

Het gebruikersreglement binnen het nieuwe samenwerkingsverband is voor bijna alle bibliotheken gelijklopend.

Samenwerkingsverband Limburgse Bibliotheken 2019 - groep 1.jpg

Dit zijn alvast de BELANGRIJKSTE WIJZIGINGEN die zijn afgesproken:

  • de uitleentermijn wordt 4 weken i.p.v. 3 weken (met de mogelijkheid om één keer te verlengen met 4 weken indien het item niet gereserveerd is) 
  • de reserveringskost wordt 1 euro 
  • de maningsprocedure wordt ietsje strenger indien je de materialen niet tijdig terugbezorgt of verlengt
  • het gratis lidmaatschap voor een OLE-kaart (Onderwijzer/LEerkracht) wordt nu 5 euro waardoor je die kaart ook voor privé kan gebruiken (in plaats van nu twee lidkaarten). De uitleenvoorwaarden zijn dezelfde als een gewone lidkaart, maar je kan meer materialen lenen


Van het nieuwe bibliotheeksysteem zal je als bezoeker niet zo veel merken.

Hou er wel rekening mee dat je aan onze infobalie iets langer moet aanschuiven. Onze bibliotheekmedewerkers moeten het nieuwe systeem zelf nog in de vingers krijgen. Komt daarbij dat door de nieuwe Europese wetgeving rond gegevensbescherming (GDPR) we je lidmaatschap niet meer automatisch mogen verlengen. Daarvoor moet je vanaf nu even langs de infobalie passeren om je goedkeuring te geven. 

Cultuurconnect werkt momenteel ook aan een algoritme waarmee bibliotheekleden in de toekomst leestips op maat kunnen krijgen, geselecteerd op basis van inhoud van het boek, leenhistoriek en lezersprofiel. Dergelijke nieuwe digitale diensten kunnen makkelijk ingeplugd worden op het centrale systeem, dat op die manier wil uitgroeien tot een breed platform van nieuwe digitale bibliotheekdiensten voor de burger.