Liefdessonnetten van de Engelse dichter (1564-1616) met vertaling.
Titel
De sonnetten / William Shakespeare ; vert. door H.J. de Roy van Zuydewijn
Auteur
William Shakespeare
Vertaler
H.J.F. De Roy van Zuydewijn
Taal
Meertalig
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1997
170 p.
Aantekening
Met Engelse en Nederlandse tekst Vert. uit het Engels
ISBN
90-295-3715-9

Besprekingen

Voor verzamelaars moet het langzamerhand feest zijn, maar boekhandelaren en bibliotheken zullen met hun handen in het haar zitten: dit was alweer de zevende, opnieuw fraaie en recente vertaling van Shakespeare's honderdvierenvijftig sonnetten in het Nederlands. Ze verschenen in 1609 voor het eerst in hun oorspronkelijke taal en zijn sindsdien behalve druk vertaald ook druk becommentarieerd. Hamvraag -de vertaler wijdt er bijna zijn hele inleiding (10 p.) aan- is of de 'hij' in het merendeel van de verzen verwijst naar een echte liefde van de ons als mens zo onbekende dichter, oftewel: was Shakespeare homoseksueel en zo ja, wat betekende dat in zijn tijd. De 'zij' in het overige deel biedt wat dat betreft minder stof tot discussie. Maar het belangrijkste, waar iedereen het over eens zal zijn, is de volmaakte en flonkerende vorm van deze poëzie, die tot de mooiste van de literatuurgeschiedenis behoort. De vertaler verzorgde eerder veelgeprezen vertalingen van de 'Ilias' en de 'Odyssee' …Lees verder

Over William Shakespeare

William Shakespeare (Stratford-upon-Avon, ± 23 april OS 1564, gedoopt 26 april 1564 – aldaar, 23 april OS 1616) was een Engels toneelschrijver, dichter en acteur.

Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht, niet alleen vanwege de kwaliteit van zijn werken, maar ook vanwege zijn enorme invloed op de Engelse taal, waarin nog steeds honderden woorden, uitdrukkingen en citaten aan hem zijn toe te schrijven. Hij schreef 154 sonnetten en een aantal langere gedichten en kan beschouwd worden als de eerste moderne toneelschrijver. Zijn toneeloeuvre bestaat uit 38 werken, verdeeld over drie genres: tragedies, historische stukken en komedies over tijdloze, universele thema's die tot op de dag van vandaag gebruikt worden voor theaterbewerkingen, opera's, musicals en films.

Leven

Geboorte

William Shakespeare (ook gespeld Shakspere, Shaksper, e…Lees verder op Wikipedia