Boek
Nederlands

Tsjip ; De leeuwentemmer

Willem Elsschot (auteur)
+1
Tsjip ; De leeuwentemmer
×
Tsjip ; De leeuwentemmer Tsjip ; De leeuwentemmer

Tsjip ; De leeuwentemmer

In de reeks:
Genre:
Een man blikt terug op het huwelijk van zijn dochter en de geboorte van zijn kleinzoon.
Extra onderwerp
Romans, Familie
Titel
Tsjip ; De leeuwentemmer
Auteur
Willem Elsschot
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2001 | Andere uitgaves
178 p.
ISBN
90-253-1139-3

Andere formaten:

Besprekingen

Zwijgen kan niet verbeterd worden. Sprak Willem Elsschot en schreef een oeuvre bijeen dat hem een monument in de Nederlandse letterkunde maakte (en dat in één boekband past). In de reeks 'Salamander klassiek' werd onlangs Tsjip, gevolgd door De leeuwentemmer, heruitgegeven. Vlak voor het verschijnen van Tsjip in 1934 schreef Willem Elsschot aan Jan Greshoff: "Ik geloof dat Tsjip vooral in den smaak van de vrouwen zal vallen. Dat ondervond ik reeds bij Walschap en bij Gijsen. En nu weer bij Roelants. Zij worden, geloof ik, door hun vrouwen verplicht Tsjip de absolutie te geven."

Een mogelijke verklaring: het verhaal is vrij eenvoudig en burgerlijk-gewetensvol. De verteller, een soort alter ego van Alfons de Ridder dat met de nodige distance observeert, ziet de huiselijke vrede doorbroken door de verkering en het huwelijk van zijn oudste dochter met een Pool. Het koppel vertrekt naar Polen en een eerste kleinkind, Tsjip, wordt geboren. …Lees verder
Min of meer het vervolg op de moderne klassieker 'Lijmen' van de Vlaamse schrijver (1882-1960). In 'Tsjip' beschrijft de vader de gebeurtenissen in het gezin Lourmans wanneer de dochter kennis maakt met een Pool en later met hem trouwt. Een sober verhaal, getekend naar de werkelijkheid: de auteur kreeg zelf een Poolse schoonzoon en een kleinkind. De humor is in deze roman milder en menselijker dan tevoren. Dit geldt ook voor het vervolg 'De leeuwentemmer', waarin na de echtscheiding van de dochter, die het in Polen niet uithoudt, ook het kind wordt binnengehaald. Heruitgave in de reeks Salamander Klassiek: verzorgde gebonden uitgaven op pocketformaat van moderne klassieken met informatieve nawoorden van specialisten, in dit geval Elsschot-biograaf Vic van de Reijt. Kleine druk.

Over Willem Elsschot

Willem Elsschot (pseudoniem van Alphonsus Josephus de Ridder) (Antwerpen, 7 mei 1882 – aldaar, 31 mei 1960) was een Vlaamse romanschrijver en dichter. Hij schreef poëzie en 750 pagina's proza, met als bekendste titels Lijmen/Het been (roman, 1923 en 1938) en Kaas (roman, 1933). Zijn beroep was reclameman.

Biografie

Elsschot werd in Antwerpen geboren als zoon in een bakkersgezin. Hij studeerde in Antwerpen aan de Antwerpse gemeenteschool in de Van Maerlantstraat, het Koninklijk Atheneum van Antwerpen en het Institut Supérieur de Commerce de l'État, later Rijkshandelshogeschool, alwaar hij in 1904 het diploma licentiaat in de handelswetenschappen behaalde. Tijdens deze studie was Elsschot lid van de studentenclub NSK(later Wikings-NSK) en schreef hij hiervoor het clublied. Hij maakte zijn studies aan het atheneum niet af omdat hij van school werd gestuurd. Op het atheneum kreeg hij les van Pol de Mont en ont…Lees verder op Wikipedia