Boek
Nederlands

Over literatuur

Umberto Eco (auteur)
+1
Over literatuur
×
Over literatuur Over literatuur

Over literatuur

Genre:
Bewerkte lezingen over literatuur en literatuurwetenschap.
Onderwerp
Literatuur
Titel
Over literatuur
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Sulla letteratura
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2003
350 p. : ill.
ISBN
90-351-2475-8

Besprekingen

Umberto Eco (1932-2016), hoogleraar semiotiek aan de universiteit van Bologna, heeft naam gemaakt als schrijver van romans ("De naam van de roos", "De slinger van Foucault" e.a.) en als literatuurwetenschapper. "Over literatuur" bevat een verzameling opstellen; de meeste ervan zijn bewerkingen van lezingen die hij de afgelopen tien jaar op allerlei plaatsen in de wereld heeft gegeven. De onderwerpen die de auteur behandelt lopen sterk uiteen en gaan over begrippen als symbool en stijl, het verschil tussen literatuurtheorie en literaire kritiek, aspecten van het werk van Dante, Joyce, Borges en anderen. Eco verrast door zijn scherpzinnigheid en eruditie, maar vooral door het enthousiasme waarmee hij van zijn leeservaringen verslag doet. De gelegenheidsstukken zijn daardoor toch alle zeer de moeite waard. Geen gemakkelijk boek, maar de gevorderde lezer zal hier veel boeiends kunnen vinden. Paperback; kleine druk.

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ing…Lees verder op Wikipedia