Boek
Nederlands

Kant en het vogelbekdier

Umberto Eco (auteur)

Kant en het vogelbekdier

Filosofische essays over de bepaaldheid van taal en betekenis door sociaal-culturele perspectief én door de werkelijkheid zelf.
Titel
Kant en het vogelbekdier
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Kant e l'ornitorinco
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2001
471 p. : ill.
ISBN
90-351-2104-X

Besprekingen

De Italiaanse schrijver (1932-2016) werd wereldberoemd met enkele romans, maar deze essaybundel heeft meer te maken met zijn wetenschappelijke toeleg, de semiotiek. De essays, die slechts een los verband hebben met elkaar, gaan over het filosofisch probleem van betekenis en referentie. We kennen Eco als iemand die beweert dat betekenis van taal niet door de wereld wordt bepaald maar sociaal-cultureel wordt geconstrueerd. Uit de essays blijkt echter dat hij gedeeltelijk op deze opvatting wil terugkomen. Betekenis, zo denkt hij op dit moment, wordt mede bepaald door hoe de dingen zelf zijn; hoe zouden we anders nog nooit eerder geobserveerde objecten, zoals een vogelbekdier, in ons wereldbeeld kunnen opnemen. Eco noemt zichzelf contractueel realist en legt uit wat hij hieronder verstaat. Het boek is een moeilijke, maar bewonderenswaardige poging om een technisch-filosofische kwestie te bespreken in zonder onnodig academisch jargon. Paperback; kleine druk.

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ing…Lees verder op Wikipedia