Boek
Nederlands

De geschiedenis van de lelijkheid

Umberto Eco (redacteur)
+1
De geschiedenis van de lelijkheid
×
De geschiedenis van de lelijkheid De geschiedenis van de lelijkheid

De geschiedenis van de lelijkheid

Overzichtswerk in woord en beeld van opvattingen over het begrip schoonheid in de geschiedenis en filosofie vanaf de Griekse beschaving.
Titel
De geschiedenis van de lelijkheid
Redacteur
Umberto Eco 1932-2016
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Storia della bruttezza
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2007
451 p. : ill.
ISBN
9789035131965 (hardback)

Besprekingen

Dit ruim geïllustreerde boek is een vervolg op Eco's 'Geschiedenis van de Schoonheid'*, en op gelijke wijze opgebouwd. Aan de hand van thematische hoofdstukken komen de meest uiteenlopende vormen van 'het lelijke' uit de westerse kunst en cultuur voorbij. Het middeleeuwse wereldbeeld, de duivel, monsters, karikaturen, satanisme, lelijkheid in de Romantiek tot hedendaagse kitsch en camp. Afbeeldingen van kunstwerken zijn overvloedig aanwezig en worden gecombineerd met historische tekstfragmenten, zoals gedichten, betogen, toneelstukken, etc. Ook elementen van de populaire cultuur komen ruim aan bod. Deze bloemlezing is zeer breed, soms wat arbitrair en subjectief, maar een prachtige verzameling eclectisch materiaal en een heerlijk salontafel-boek. De vertaling loopt niet altijd soepel. Het niveau van de teksten gaat uit van een publiek dat is ingeleid in de kunstgeschiedenis. Mede naar gegevens van

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ing…Lees verder op Wikipedia