Boek
Nederlands

Het paradijs

Toni Morrison (auteur)
De waarden van een geheel uit Afrikaans-Amerikaanse inwoners bestaand stadje en die van vier jonge vrouwen uit een nabijgelegen voormalig klooster botsen met elkaar, wat leidt tot een gewelddadige confrontatie.
Titel
Het paradijs
Auteur
Toni Morrison
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Paradise
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 1998
301 p.
ISBN
90-351-1973-8

Besprekingen

De Amerikaanse schrijfster Toni Morrison (1931) ontving in 1993 de Nobelprijs voor Literatuur. De roman 'Paradijs' speelt zich af in het door vrije negerslaven gestichte en geheel door hun nakomelingen bevolkte stadje Ruby (Oklahoma). Door een volstrekt isolement en een godsdienstig geïnspireerd patriarchaat probeert het als paradijs gevrijwaard te blijven van rassenhaat en heidense invloeden van de moderne samenleving. Wanneer een voormalig klooster in de nabije omgeving uitgroeit tot een opvanghuis van bedreigde vrouwen, met een vrijgevochten matriarchale cultuur, voelen de inwoners van het paradijs zich bedreigd. De botsing van waarden en identiteiten leidt tot een bloedbad, waarmee de roman inzet. Daarop volgt een fragmentarische reconstructie van de motieven die tot het drama hebben geleid. Kleurrijk en aangrijpend zijn de portretten van de gevluchte vrouwen, met hun persoonlijke geschiedenis van onderdrukking en opstand. Met een poëtische stijl weet Morrison de psyche van mens e…Lees verder

Over Toni Morrison

Toni Morrison (Lorain (Ohio), 18 februari 1931 - New York, 5 augustus 2019) was een Amerikaanse schrijfster.

In 1993 ontving ze de Nobelprijs voor Literatuur voor haar oeuvre. In 2012 ontving zij de hoogste civiele Amerikaanse onderscheiding: de Presidential Medal of Freedom. Een aantal van haar boeken wordt gezien als klassiekers van de Amerikaanse literatuur, waaronder The Bluest Eye, Beloved (waarmee zij een Pulitzerprijs won), en Song of Solomon. Haar stijl is bijzonder door thema's van epische proporties, levendige dialogen en tot in detail uitgewerkte Afro-Amerikaanse personages.

Vroege jaren

Ze werd geboren als tweede in een gezin met vier kinderen als Chloe Anthony Wofford in Lorain, Ohio. Ze was een verwoed lezer, en haar vader vertelde haar veel volksvertellingen uit zijn cultuur.

Ze studeerde letteren aan de Howard-universiteit in Washington en het was daar, dat ze haar naam verand…Lees verder op Wikipedia