Boek
Nederlands

De roman als overlevingsstrategie : een nieuwe kijk op de relatie tussen schrijver, tekst en lezer

Tim Parks (auteur)

De roman als overlevingsstrategie : een nieuwe kijk op de relatie tussen schrijver, tekst en lezer

Verhandeling over de reden waarom schrijvers schrijven en over de manier waarop de lezer de schrijver ontmoet in diens werk.
Titel
De roman als overlevingsstrategie : een nieuwe kijk op de relatie tussen schrijver, tekst en lezer
Auteur
Tim Parks 1954-
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The novel : a survival skill
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, © 2017
238 p.
ISBN
9789029507011 (paperback)

Besprekingen

Survivalgids

Tim Parks vraagt nogal wat van ons voor hij van wal steekt met zijn polemische betoog in De roman als overlevingsstrategie: stap even af van het idee dat schrijven en lezen van nature iets goeds zijn, dat literatuur lezen per definitie ruimdenkend en verrijkend is, dat we verhalen nodig hebben om de wereld te begrijpen en dat fictie 'een essentieel onderdeel is van onze mentale voedselketen'.

Dat alles dient als proloog voor de onttakeling van nog een andere premisse: een roman is 'geen magisch afgescheiden kunstobject dat geheel op zichzelf staat, los van schrijver en lezer', 'het is iets wat uit de stroom van een leven is geplukt.' Niet dat Parks beweert dat alle romans verkapte autobiografieën zijn, wel dat elk boek verbonden is met de persoonlijkheid en de waarden van een auteur en de manier waarop hij of zij in het leven staat. En evengoed met de manier waarop de lezer in het leven staat. Een boek lezen is een ontmoeting tussen twee contexten, tussen twee mensen. Er bestaat dus niet zoiets als één vaststaand oordeel over een boek, hoewel veel critici hun oordeel wel zo verpakken. Als de waardesystemen van schrijver en lezer ver uit elkaar liggen, kan dat een fascinerende leeservaring opleveren, of tot gevolg hebben dat je het boek weglegt met het idee: hier kan ik niets mee.

Om zijn stelling te onderbouwen doet …Lees verder

Van Tim Parks (Manchester, 1954), woonachtig in Italië, zijn al een tiental romans en een aantal non-fictieboeken in het Nederlands vertaald. In die laatste schrijft hij vaak met enthousiasme over het lezen van literatuur. In zijn meest recente boek over de roman geeft hij aan hoe schrijvers door de manier waarop ze hun werk schrijven – stijl, constructie, wijze van vertellen – reageren op spanningen in hun eigen leven. Het schrijven is voor hen een strategie om te overleven. Hij laat dit zien aan de hand van een beschrijving van leven en werk van James Joyce, Thomas Hardy, D.H. Lawrence en Charles Dickens. De lezer van hun romans, stelt hij, zal de schrijver altijd proberen te doorgronden en zal het werk beter kunnen begrijpen wanneer hij de achtergronden van het leven van de schrijver kent. Of dat echt zo is, is een kwestie waarover literatuurcritici het zeer oneens zijn. Parks schrijft onderhoudend en begrijpelijk, zonder jargon. Een must voor iedereen die meer wil weten over de ac…Lees verder