Boek
Nederlands

Zoete mond

Thomas Rosenboom (auteur)
In een dorpje aan de Rijn ontstaat in 1966 rivaliteit tussen een eenzelvige dierenarts en een adellijke excentriekeling.
Titel
Zoete mond
Auteur
Thomas Rosenboom
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2009
549 p.
ISBN
9789021437170 (paperback) 9789021437163 (gebonden)

Andere formaten:

Besprekingen

Zes jaar geleden voltooide Thomas Rosenboom zijn vorige roman. Rond dezelfde tijd kreeg hij een huisdier, een konijn. Het zou de aanleiding zijn van zijn nieuwe roman. Zoete mond is een subtiele breuk met de rest van zijn oeuvre. Rosenboom, de enige schrijver die tot tweemaal toe de Libris Literatuur Prijs won, werkte vier jaar lang aan dit vuistdik staaltje vakmanschap.

Het Nederlandse Rijndorpje Angelen was altijd een plaats geweest waar "de verschillen tussen de dagen, de golven en de wolken er niet toe deden en er geen enkele werd onthouden ? maar alle tezamen waren ze de zee, de hemel, en het leven zoals het nu eenmaal was." Tot de Arnhemse dierenarts Rebert Van Buyten er in 1965 komt wonen. Van Buyten ? nomen est omen ? beroert onvrijwillig de stevige structuur van de dorpsgemeenschap.

Hij veroorzaakt er een ongeziene golf van dierenliefde. Weldra staan alle kinderen met hun huisdieren voor de deur van de dierenarts. Van Buyten onderzoekt steeds maar weer de…Lees verder
In Angelen, een (fictief) dorp aan de Rijn vlakbij de Duitse grens, ontstaat in 1966 een golf van dierenliefde, zijns ondanks veroorzaakt door de eenzelvige dierenarts Rebert van Buyten. Die bereikt zijn hoogtepunt wanneer een ontsnapte witte walvis de Rijn inzwemt en internationale mediagekte ontstaat. Reberts populariteit maakt hem tot een rivaal van de lokale excentriekeling Jan de Loper die teert op daden uit het verleden. Wanneer de walvis-hype voorbij is, is het ook gedaan met de dierenliefde en resteert zowel voor Rebert als de naar roem hakende Jan de Loper de eenzaamheid van de buitenstaander. Zoals gewoonlijk bij Rosenboom is het menselijk streven tevergeefs en draaien de hoofdfiguren zich vast in hun obsessies, hetgeen leidt tot schuldgevoel en schaamte, al heeft de auteur dit keer meer compassie met zijn personages. Het fraai geconstrueerde, originele en bij vlagen zeer komische verhaal krijgt mythische trekken door de (op ware gebeurtenissen gebaseerde) idylle rond de wal…Lees verder

Over Thomas Rosenboom

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ronn

Antonius Henricus (Thomas) Rosenboom (Doetinchem, 8 januari 1956) is een Nederlands schrijver van romans en korte verhalen.

Leven en werk

Na zijn middelbare school in Arnhem studeerde Rosenboom drie jaar psychologie in Nijmegen. Daarna stapte hij over op de studie Nederlands in Amsterdam, die hij in 1983 cum laude afrondde. Als schrijver debuteerde hij in 1982 met de novelle Bedenkingen in het literaire tijdschrift De Revisor. In 1983 volgde de verhalenbundel De mensen thuis (drie verhalen, waaronder Bedenkingen) waarmee hij de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs won. In 1985 kwam zijn eerste roman Vriend van verdienste, een thriller. Zowel voor zijn roman Gewassen Vlees, als voor de roman Publieke Werken ontving Thomas Rosenboom de Libris literatuurprijs.

In 2004 schreef Thomas Rosenboom het boekenweekgeschenk Spitzen in het kader van de 69e editie van de …Lees verder op Wikipedia