Beschrijving van een denkbeeldig eiland waar ideale sociale omstandigheden heersen.
Titel
Utopia / Thomas More ; vert. door Marie H. van der Zeyde
Auteur
Thomas More
Vertaler
Marie H. Van der Zeyde
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Latijn
Oorspr. titel
Utopia
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2002
181 p.
ISBN
90-253-3403-2

Besprekingen

De politieke en sociale fantasie 'Utopia' ('Nergensoord') uit 1515-1516, gedeeltelijk gebaseerd op de ideeën van Plato, schildert een ideaalstaat waarin alle goederen gemeenschappelijk zijn en grootgrondbezit en ambtelijke knoeierijen aan de kaak worden gesteld. Thomas More (1478-1535), door socialisten als voorloper beschouwd, wordt ook als martelaar door de katholieke kerk als heilige vereerd. Als humanist was hij bevriend met Erasmus en Holbein. Deze vertaling is vlotter dan die van A.H. Kan* en bevat bovendien in een nabeschouwing een schets van het leven van More. Dit boek, dat het woord en begrip 'utopia' introduceerde, vormt nog steeds vlot leesbare en tot nadenken stemmende lectuur, hier voorzien van verklarende en kritische voetnoten. Nieuw omslag met wolkvormige uitsnede waarbinnen de titelpagina zichtbaar is; kleine druk.

Over Thomas More

Thomas More (in gelatiniseerde vorm: Thomas Morus en onder katholieken bekend als Sint-Thomas More) (Londen, 7 februari 1478 – Tower Hill, 6 juli 1535) was een Engels renaissance-humanist, jurist, filosoof en staatsman. Hij werd beroemd door zijn boek Utopia (1516), waarin hij het politieke systeem van een ideale niet-bestaande eilandstaat beschrijft. De beschrijving van Utopia vertoont overeenkomsten met een socialistische heilstaat. More gebruikte dit boek om zich af te zetten tegen het economische en politieke beleid van Engeland. Hij werd in 1935 door paus Pius XI heilig verklaard en wordt gevierd op 22 juni.

Leven

More werd geboren op 7 februari 1478 in een Londens burgergezin. Zijn vader was rechter, zijn moeder stierf waarschijnlijk toen More jong was. Als tiener werd hij page van John Morton, de Lord Chancellor en aartsbisschop van Canterbury. More genoot daar een goede opvoeding en kwam in conta…Lees verder op Wikipedia