Boek
Nederlands

In de ochtend van het leven : jeugdherinneringen

Theo Thijssen (auteur), Peter-Paul De Baar (redacteur)

In de ochtend van het leven : jeugdherinneringen

In de reeks:
Autobiografie van de Nederlandse schrijver (1879-1943) over de periode 1883-1892, waarin hij schoolging in de Amsterdamse Jordaan.
Titel
In de ochtend van het leven : jeugdherinneringen / Thijssen, Theo ; bezorgd en van een naw. voorzien door De Baar, Peter-Paul ... [et al.]
Auteur
Theo Thijssen
Redacteur
Peter-Paul De Baar
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 1996
271 p., [12] p. pl.
ISBN
90-214-9760-3

Besprekingen

Theo Thijssen (1879-1943) heeft als laatste boek zijn jeugdherinneringen gepubliceerd, een omvangrijk document over de jaren 1883-1892. Het is een nauwkeurige beschrijving van de kleuterschool en de lagere school die Thijssen toen bezocht als vierjarige peuter tot zijn afscheid van de lagere school. Ook nu hebben deze herinneringen nog hun waarde behouden door een groot vermogen voor saillante details en de gevoelige observaties. Maar vooral munten Thijssens beschrijvingen uit door het vastleggen van een stukje geschiedenis van het alledaagse leven van kleine middenstanders in de Amsterdamse Jordaan tegen het eind van de negentiende eeuw. Een sterk autobiografisch document, dit in tegenstelling tot zijn andere romans. Voor deze uitgave is gebruikgemaakt van de teksteditie uit deel IV van het 'Verzameld werk' van Theo Thijssen, maar zonder de informatieve epiloog van de Thijssen-kenners Peter-Paul de Baar en Rob Grootendorst.

Over Theo Thijssen

Theodorus Johannes (Do) Thijssen (Amsterdam, 16 juni 1879 - aldaar, 23 december 1943) was een Nederlands schrijver, onderwijzer, socialistisch politicus en esperantist. Zijn bekendste boek is Kees de jongen (1923), dat in de Amsterdamse Jordaan speelt.

Biografie

Als kind van een schoenmaker kende Thijssen het Amsterdamse middenstandsmilieu rondom de eeuwwisseling uit eigen ervaring. De familie had het niet breed, en Thijssen kon uiteindelijk na een zwaar toelatingsexamen met een rijksbeurs naar de Rijkskweekschool voor onderwijzers in Haarlem. In 1897 richtte hij het tijdschrift Baknieuws: Weekblad van den Nederlandschen Kweekeling op. Na voltooiing van zijn opleiding was Thijssen van 1898 tot 1921 onderwijzer op diverse openbare lagere scholen in Amsterdam-Oost.

Net als de bekende onderwijsvernieuwer Jan Ligthart (ook opgegroeid in de Jordaan) had Thijssen veel aandacht voor de leerling als individu — desti…Lees verder op Wikipedia