Boek
Nederlands

Arthur, koning voor eens en altijd

Terence H. White (auteur)

Arthur, koning voor eens en altijd

Vrije bewerking van de legende van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel, waarbij in vier delen het leven van koning Arthur wordt beschreven: zijn jeugd bij zijn pleegvader, zijn leertijd bij tovenaar Merlijn, zijn koningschap en zijn dood.
Titel
Arthur, koning voor eens en altijd
Auteur
Terence H. White
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The once and future king
Editie
3de, herz. dr.
Uitgever
Utrecht: Het Spectrum, 1998
653 p.
ISBN
90-274-6605-X

Besprekingen

Naar aanleiding van 35 jaar 'SF en Fantasy' bij uitgeverij M zijn een drietal 'Fantasy Classics' (zie ook p. 423) uitgebracht. Daarbij werd gekozen "voor die boeken en auteurs die inmiddels wereldwijd hun sporen verdienden of om een andere reden een klassieke status genieten. Het werk van J.R.R. Tolkien, het ijkpunt van de moderne fantasy, staat bij keuze en samenstelling centraal." Als een van die boeken verscheen Arthur, koning voor eens en altijd van T.H. White.

Het verhaal van koning Arthur is bekend. De bastaard van de Britse koning Uther Pendragon, opgevoed door de tovenaar Merlijn, wordt koning door een zwaard uit een steen te trekken. Middels de Ronde Tafel weet hij de strijdlust van zijn ridders op nobele zaken te richten, tot het najagen van de Heilige Graal toe. Hij brengt het Britse rijk voorspoed, maar tegelijkertijd ontwikkelt zich zijn persoonlijk drama, waardoor hem uiteindelijk alles uit handen glipt. Zijn vrouw Guinevere heeft een verhouding met zijn be…Lees verder
In vier delen wordt het leven beschreven van de legendarische Britse koning Arthur. In deel 1 groeit Arthur, vaak de Wart genoemd, op bij zijn pleegvader en pleegbroer en ontmoet hij tovenaar Merlijn. Die stoomt hem klaar voor het koningschap, dat hem onverwacht ten deel valt als hij er na de dood van koning Uther Pendragon in slaagt het grote koningszwaard uit de zware steen te trekken. Deel 2 vertelt hoe koning Uther de getrouwde hertogin van Cornwall dwong zijn vrouw te worden en vier kinderen met haar kreeg, o.a. Morgause die later een bepalende rol in Arthurs leven speelt. Deel 3 gaat over de liefde van Lancelot, ridder van de Ronde Tafel, voor Arthurs vrouw Guinevere. In slotdeel 4 komen de lijnen samen als Arthur wordt verslagen door zijn zoon Mordred. De Engelse auteur (1906-1964) is het bekendst door deze vier Arthurromans, waarvan de eerste, verschenen in 1938, de meeste indruk maakte. Hoewel de vier samen nog steeds boeiend zijn, vaak geestig, soms een parodie op Arthurlege…Lees verder

Over Terence H. White

CC BY 2.0 - Foto van/door Burns Library, Boston College.

Terence Hanbury (Tim) White (29 mei 1906 – 17 januari 1964) was een Brits auteur, afkomstig uit Indië.

Biografie

White studeerde in Cheltenham en Cambridge. Hij is vooral bekend door zijn verhalenepos rond koning Arthur, The Once and Future King, waarvan het laatste deel in 1958 verscheen en dat gebaseerd is op het 15e-eeuwse werk Le Morte d'Arthur van Thomas Malory. Het is in het Nederlands vertaald door Max Schuchart onder de titel Arthur, Koning voor eens en altijd.

Een ander boek van White is The Goshawk (1951), een roman over het temmen en africhten van een havik voor de jacht in samenwerking met een Ierse setter, gebaseerd op echte gebeurtenissen. Volgens de Britse auteur Gilbert Leighton-Boyce (Irish Setters, Londen, 1973) wilde White de setter trainen "zoals mijn voorouders dat deden" uit ergernis over veranderingen van dit jachthondenras als gevolg van schoonheidswedstrijden.

Lees verder op Wikipedia