Boek
Nederlands

De collegejaren

Ook verschenen als De Fry kronieken

Stephen Fry (auteur), Henny Corver (vertaler)
+1
De collegejaren
×
De collegejaren De collegejaren

De collegejaren

Ook verschenen als De Fry kronieken

Autobiografie van de Britse (film)acteur, schrijver en presentator.
Extra onderwerp
Fry, Stephen ; 1957-
Titel
De collegejaren / Stephen Fry ; vertaald onder redactie van Henny Corver
Ook verschenen als
De Fry kronieken
Auteur
Stephen Fry 1957-
Vertaler
Henny Corver
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Fry chronicles
Uitgever
Amsterdam: Thomas Rap, 2020
427 p., [32] p. platen
ISBN
9789400406469 (paperback)

Besprekingen

Stephen Fry (1957) is een zeer bekende Britse mediapersoonlijkheid, hij is onder andere acteur, komediant, tv-presentator en schrijver. ‘De collegejaren’ verscheen in 2010 onder de titel ‘The Fry Chronicles’ en is vertaald onder de redactie van Henny Corver. Deze autobiografie is het tweede deel van de driedelige memoires van Stephen Fry. Hoewel er regelmatig terugverwezen wordt naar gebeurtenissen uit het eerste deel ‘Een jongensleven’* (2019), is deze autobiografie ook goed op zichzelf te lezen. Dit deel van de memoires beslaat de periode waarin Fry naar school ging, met de nadruk op zijn jaren als student Engelse literatuur in Cambridge. Hier ontmoet hij onder andere Hugh Laurie en Emma Thompson; met Laurie bouwt hij een bijzondere carrière op. Hoe Fry uitgroeit van student tot succesvolle mediapersoonlijkheid, wordt in dit boek beschreven. Fry schrijft openhartig en scherp over zijn eigen leven, waarbij hij zowel hoogte- als dieptepunten niet uit de weg gaat.

Over Stephen Fry

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Freedom Fry — "Happy birthday to GNU" film crew, especially Matt Lee and Andrew Sampson

Stephen John Fry (Hampstead, Londen, 24 augustus 1957) is een Engelse komiek, schrijver, acteur en presentator.

Biografie

Fry studeerde aan het Queens College in Cambridge. Hij woont tegenwoordig in Norfolk, Londen en Hollywood. Hij heeft veel samengewerkt met Hugh Laurie: samen zijn ze bekend als Fry & Laurie.

In 2006 maakte Stephen Fry de tweedelige BBC-documentaire "Stephen Fry - The Secret Life of the Manic Depressive", waarin hij uit de kast komt als lijder aan een cyclothyme stoornis, een type manisch-depressieve stoornis. Hij interviewt bekende en minder bekende mensen die dezelfde ziekte hebben en vertelt over zijn extreme stemmingen aan de hand van voorbeelden uit zijn eigen leven. Hoe het begon toen hij een jaar of zeventien was met een manische periode en hoe hij pas op zijn zevenendertigste, naar aanleiding van een zware depressie, uiteindelijk bij de juiste arts terechtkwam waar hij te horen kreeg wat de …Lees verder op Wikipedia