Boek
Nederlands

Portret 1989-2009

Stephan Vanfleteren (fotograaf)
Zwart-witfoto's van de Vlaamse fotograaf van bekende Nederlanders en Vlamingen uit de culturele wereld, sport, politiek en religie.
Titel
Portret 1989-2009
Fotograaf
Stephan Vanfleteren
Taal
Nederlands
Uitgever
Tielt: Lannoo, 2009
317 p. : ill.
Aantekening
Publ. n.a.v. de tentoonstelling te Gent (Circus Mahy) van 4 sept. 2009 tot 8 jan. 2010
ISBN
9789020984835

Besprekingen

Met een ‘onverbiddelijk haarscherpe lens’ maakte de Vlaamse fotograaf de afgelopen twintig jaar portretten van bekende Vlamingen en Nederlanders. In dit boek zijn 335 zwart-witfoto’s opgenomen. De geportretteerden zijn niet altijd meteen herkenbaar, maar wel fascinerend vastgelegd, meestal met een groot diafragma, zodat maar een deel van het gezicht scherp is. Soms zijn alleen de ogen scherp (Jan Hoet), de ogen onzichtbaar (Wannes Van de Velde) of dicht (Hugo Claus); soms is alleen een hoed te zien (Raymond van het Groenewoud). Meestal zijn het soloportretten. De geportretteerden komen vooral uit de culturele wereld (kunstenaars, schrijvers, theatermakers), maar ook uit de sport (wielrenners) en politiek. Nederlanders in het boek zijn o.a. Youp van ’t Hek, Mart Smeets, Katja Schuurman, Harry Mulisch en Pierre Bokma. Het groot formaat boek begint met een open brief van de fotograaf aan koningin Fabiola, die hij graag had willen portretteren, maar die een verzoek daartoe afwees – in teg…Lees verder

Over Stephan Vanfleteren

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Stephan Vanfleteren (Kortrijk, 1969) is een Belgisch fotograaf.

Biografie

Vanfleteren studeerde fotografie aan de Hogeschool Sint-Lukas Brussel. Aanvankelijk werkte hij voornamelijk voor de Vlaamse krant De Morgen, maar zijn werk verschijnt ook in magazines als Paris Match, Le Monde 2, Independent Magazine, Die Zeit, Knack, Humo en Volkskrant Magazine.

Werk

De stijl van Vanfleteren kenmerkt zich door soberheid en karakterfotografie. Hij fotografeert in zwart-wit en laat zo veel mogelijk weg.

Van 28 september 2007 tot 10 februari 2008 liep in het Fotomuseum Antwerpen de expositie Belgicum, over het gelijknamige boek dat door Vanfleteren geschreven is. Dat boek schetst een beeld van België in een sociale context.

In 2009 gaf de overzichtstentoonstelling Portret 1989 - 2009 een beeld van zijn indringende zwart…Lees verder op Wikipedia