Boek
Nederlands

Kaat heeft een droom

Simone Kramer (auteur), Gudrun Makelberge (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Kaat droomt over Vis; Vis vindt Kaat lief. Vanaf ca. 6 jaar.
Onderwerp
Dieren, Dromen
Extra onderwerp
dromen, Dierenverhalen
Leesniveau
AVI 1
Titel
Kaat heeft een droom / Simone Kramer ; tek. Gudrun Makelberge
Auteur
Simone Kramer 1939-
Illustrator
Gudrun Makelberge
Taal
Nederlands
Uitgever
Mechelen: Bakermat, 2001
33 p. : ill.
ISBN
90-5461-311-4

Besprekingen

Kaat ligt te dromen in haar bed. Ze droomt van een heleboel dieren. Sommige zijn lief, andere zijn eng en boos. Eén dier bestaat niet in het echt. Het ziet er heel raar uit met zijn gele kop, een paars en een groen oor. Kaat probeert de naam van het dier te raden, maar het lukt haar niet. Leestechnisch is dit het gemakkelijkste verhaal uit de 'Beertjes' reeks (AVI 1), maar doordat fantasie en realiteit door elkaar lopen, is het naar inhoud wat moeilijker dan een realistisch verhaal. De illustraties zijn artistiek, maar minder toegankelijk voor jonge kinderen. [Anita Wuestenberg]
De hoofdpersoon uit het verhaal, het meisje Kaat, slaapt en heeft een droom; in deze droom komt ze allerlei dieren tegen. Sommige dieren vindt zij leuk, maar andere vindt zij een beetje eng. Kaat vindt vooral de vis in haar droom lief en de vis vindt haar ook lief. Ze gaan samen op avontuur en Kaat hoopt dan ook, dat ze de vis nog vaker in haar droom zal zien. Leuk boekje voor beginnende lezers zonder onderverdeling in hoofdstukken of paginanummers. De kleurrijke illustraties staan altijd op de linkerpagina, de tekst rechts. De tekst is gedrukt in een duidelijke, schreefloze letter en maakt geen gebruik van hoofdletters. Hoewel er veel directe rede wordt gebruikt, ontbreekt de interpunctie (aanhalingstekens e.d.). Dit fantasieverhaal zal kinderen zeker aanspreken en kan vanaf ongeveer zes jaar gelezen, bekeken en voorgelezen worden.

Over Simone Kramer

Simone Kramer (Bodegraven, 9 juli 1939) is een Nederlandse auteur van kinder- en jeugdboeken. Ze bewerkte diverse Griekse mythen en verhalen.

Biografie

Kramer werd geboren in Bodegraven als jongste in een gezin van acht kinderen. Haar vader was daar directeur op basisschool. Na haar lagere school bezocht ze het gymnasium. Vervolgens ging zij naar de muziekschool. Kramer werkte tijdens haar studie dagdeels als doktersassistente en verkoopster in een Warenhuis.

In 1966 ging ze werken voor de VARA. Eerst bij de muziekafdeling en vervolgens bij de filmafdeling. Ze vertaalde vele films en maakte hier verhalen over. In 1984 ging Kramer aan de slag als kinderboekenschrijfster.

Bibliografie

  • 2009 - De Griekse tragedies (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2008 - Van Grote Beer en Orion (Uitgeverij Ploegsma)
  • 2006 - De omzwervingen van Odysseus (Ploegsma)…Lees verder op Wikipedia