Boek
Nederlands

Geschreven geschiedenis : brieven die de wereld hebben veranderd

+1
Geschreven geschiedenis : brieven die de wereld hebben veranderd
×
Geschreven geschiedenis : brieven die de wereld hebben veranderd Geschreven geschiedenis : brieven die de wereld hebben veranderd

Geschreven geschiedenis : brieven die de wereld hebben veranderd

Genre:
Bloemlezing van brieven van historische personen uit verschillende tijdperken, zowel van kunstenaars als dictators, vrijheidsstrijders en componisten.
Titel
Geschreven geschiedenis : brieven die de wereld hebben veranderd
Auteur
Simon Sebag Montefiore
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Written in history
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2019
318 p.
ISBN
9789000368600 (hardback)

Besprekingen

De Britse historicus, bekend om zijn biografieën van Russische heersers, brengt ons met dit werk terug naar vervlogen tijden. Deze brieven uit verschillende eeuwen tonen de tijdsgeest, maar zijn vooral een bundel menselijke emoties. Van tiran tot componist, iedere brief heeft iets intiems. Zo schrijft Willem van Oranje vol respect over de kracht van het Nederlandse volk na weer een nederlaag tijdens de Tachtigjarige Oorlog, schrijft de Franse auteur Fanny Burney een gedetailleerd opstel over een pijnlijke operatie aan haar zus en is de brief van Hitler aan Mussolini aan de vooravond van de inval op Sovjet-Rusland een en al opschepperij. Hitler schrijft over zijn waanzinnige plannen. Zijn brief geeft toegang tot zijn meest persoonlijke gedachten. En dat is de kracht van al deze brieven. Gecategoriseerd in thema's als rampspoed, liefde en afscheid laat de historicus zien dat de brief het meest pure, veiligste instrument is om dingen over te brengen. Het kan zowel een wapen als een vrede…Lees verder

Over Simon Sebag Montefiore

Simon Jonathan Sebag Montefiore (Londen, 27 juni 1965) is een Brits historicus, journalist en schrijver. Hij heeft meerdere bestsellers op zijn naam staan. Delen van zijn werk zijn in 35 talen vertaald. Zijn specialiteit is de moderne geschiedenis van Rusland.

Familie

Stephen Eric Sebag-Montefiore, de vader van Simon, was chirurg en stamde af van Sefardische Joden die in de 18e eeuw vanuit Italië naar Engeland waren geëmigreerd en daar fortuin hadden gemaakt; de sheriff van Londen, bankier en filantroop Moses Montefiore was zijn oudoom. Simons moeder Phyllis April Jaffé komt uit een familie van berooide Litouwse joden. Haar ouders waren rond 1900 het antisemitisme in het Russische Rijk ontvlucht. Ze hadden kaartjes gekocht voor een overtocht naar New York, maar werden bedrogen en strandden in Cork in Ierland. Daar ontsnapten ze in 1904 aan de pogroms door naar Engeland te vluchten.

De dubbele achternaam Sebag-Montefiore is …Lees verder op Wikipedia