Boek
Nederlands

De opstandigen

Sándor Márai (auteur)
Titel
De opstandigen
Auteur
Sándor Márai
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hongaars
Oorspr. titel
Zendülok
Uitgever
Amsterdam: Wereldbibliotheek, 2003
238 p.
ISBN
90-284-2000-2

Besprekingen

Sándor Márai (1900-1989) was in de jaren '30 een van Hongarijes bekendste auteurs, maar raakte na 1948, toen hij zijn land om politieke redenen moest verlaten, in de vergetelheid. Na het plotse, postume internationale succes van Gloed, een klein meesterwerk uit 1942, werd hij in 1999 herontdekt en algemeen erkend als een van de beste Midden-Europese schrijvers van de 20e eeuw. Dit is, na De erfenis van Eszter en het meesterlijke Land, land!... het vierde werk van hem dat door de Wereldbibliotheek, die zich voorneemt het totale werk uit te geven, in een mooie band gepubliceerd wordt.

De opstandigen is Márais debuutroman uit 1930. Het toneel is een kleine Hongaarse provinciestad in 1918, in feite Kosice in het huidige Slowakije, de geboortestad van Márai. Vier jongeren, Abel, Tibor, Ernö en Béla hebben juist hun eindexamen aan de middelbare school afgelegd. Hun jeugd is voorbij, ze wachten nu enkel hun oproep af om naar het front gestuurd te worden. Vo…Lees verder
Na de zeer succesvolle korte romans "Gloed" (2000, in 2002 bewerkt tot toneelvoorstelling) en "De erfenis van Esther" (2000) en het autobiografische "Land, land!.." (2002) is de Hongaarse schrijver Sandor Marai (1900-1989) niet meer weg te denken uit onze literatuur. Zijn roman "De opstandigen" is oorspronkelijk verschenen in 1930. Hij gaat over een groepje vrienden die tijdens de Eerste Wereldoorlog in de hoogste klas van een Hongaars gymnasium zitten en op de grens staan van de volwassenheid. Ze vormen een geheime club om zich, uit angst voor de onzekere toekomst, af te zetten tegen alles om hen heen. De club valt op een dramatische manier uiteen, een van de jongens blijkt uiteindelijk een verrader. Marai beschouwde "De opstandigen" als een van zijn beste romans. Het boek is spannend en toegankelijk, maar door de keuze van niet een, maar verschillende hoofdfiguren komt de problematiek van het volwassen worden niet helemaal goed uit de verf. Kleine druk.

Over Sándor Márai

Sándor Márai, uitspraak: sjàandor màaraji, oorspronkelijk Sándor Grosschmid de Mára (Košice, 11 april 1900 - San Diego, 22 februari 1989) was een Hongaarse schrijver en journalist.

Biografie

Márai werd geboren te Kassa (toenmalig Oostenrijk-Hongarije, thans Košice in Slowakije), in een gemagyariseerde Saksische burgerfamilie. Hij studeerde in Leipzig, Frankfurt en Berlijn en was tussen 1923 en 1929 correspondent van de Frankfurter Zeitung in Parijs. Hij vertaalde Franz Kafka en Georg Trakl naar het Hongaars. Vanaf 1929 verschenen romans, verhalen, essays en toneelstukken van zijn hand.

Na een tijdlang in Italië te hebben gewoond, emigreerde Márai naar de Verenigde Staten, waar hij zich in San Diego vestigde. Hij bleef in zijn moedertaal publiceren, maar zijn boeken bereikten slechts een klein publiek, omdat zijn werk in zijn moederland – op dat moment communistisch – werd geweerd. Na het overlijden van zijn echtgen…Lees verder op Wikipedia