Daisy
Nederlands

De meeuw

Sándor Márai (auteur)
In het Boedapest van 1941 krijgt een 45-jarige diplomaat met een geheim document bezoek van een jonge Finse vrouw, die hem sterk doet denken aan zijn jaren eerder door zelfmoord omgekomen geliefde.
Extra onderwerp
Luisterboeken (Daisy)
Titel
De meeuw
Auteur
Sándor Márai
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Hongaars
Oorspr. titel
Sirály
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2009
1 cd
Speelduur
6:18:25
Aantekening
Nederlandse stem Stem: Vrouw

Andere formaten:

Besprekingen

In het Boedapest van 1941 rondt een 45-jarige diplomaat een document af dat een nog geheim besluit bevat dat grote invloed zal hebben op het land. Dan krijgt hij bezoek van een jonge Finse vrouw, die hem sterk doet denken aan zijn jaren eerder door zelfmoord omgekomen geliefde. Ze brengen samen de avond door; in de nachtelijke uren volgt een verbale confrontatie waarbij zij hem het geheim ontfutselt, maar zelf het raadsel omtrent haar plotseling opduiken goeddeels intact houdt. Deze korte roman, geschreven een jaar na 'Gloed' waarmee Márai (1900-1989) postuum wereldbekend werd, biedt een verbale confrontatie tussen hoofdpersonen die thema’s aansnijden als liefde en haat, de invloed van de ‘grote’ geschiedenis op de loop van individuele levens en de onvermijdelijkheid van het lot, in deze roman vooral betrekking hebbend op de voor Hongarije onafwendbare oorlog en het voor elkaar bestemd zijn van geliefden. De sfeer is melacholiek en gedragen en de roman is spannend doordat Márai zaken …Lees verder

Over Sándor Márai

Sándor Márai, uitspraak: sjàandor màaraji, oorspronkelijk Sándor Grosschmid de Mára (Košice, 11 april 1900 - San Diego, 22 februari 1989) was een Hongaarse schrijver en journalist.

Biografie

Márai werd geboren te Kassa (toenmalig Oostenrijk-Hongarije, thans Košice in Slowakije), in een gemagyariseerde Saksische burgerfamilie. Hij studeerde in Leipzig, Frankfurt en Berlijn en was tussen 1923 en 1929 correspondent van de Frankfurter Zeitung in Parijs. Hij vertaalde Franz Kafka en Georg Trakl naar het Hongaars. Vanaf 1929 verschenen romans, verhalen, essays en toneelstukken van zijn hand.

Na een tijdlang in Italië te hebben gewoond, emigreerde Márai naar de Verenigde Staten, waar hij zich in San Diego vestigde. Hij bleef in zijn moedertaal publiceren, maar zijn boeken bereikten slechts een klein publiek, omdat zijn werk in zijn moederland – op dat moment communistisch – werd geweerd. Na het overlijden van zijn echtgen…Lees verder op Wikipedia