Boek
Nederlands

De grens over : verzamelde non-fictie 1992-2002

Salman Rushdie (auteur)

De grens over : verzamelde non-fictie 1992-2002

Genre:
Bundeling van essays van de Britse auteur (1947- ) uit de periode 1992-2002.
Titel
De grens over : verzamelde non-fictie 1992-2002
Auteur
Salman Rushdie
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Step across this line : collected non-fiction 1992-2002
Uitgever
Amsterdam: Contact, 2003
448 p.
ISBN
90-254-1508-3

Besprekingen

Salman Rushdie heeft twee bundels op zijn naam, Vaderland in de verbeelding (1991) en De grens over (2002), die zijn kritieken en essays uit de resp. perioden 1981-1991 en 1992-2002 bundelen. Interessante bronnen voor zijn visie op enerzijds het Indische subcontinent en de Indo-Engelse literatuur en anderzijds de wereldliteratuur. Hieronder een aantal rushdiaanse uitspraken over de Indiase literatuur in het Engels: "Indiaas-Engels is geen 'Engels' Engels, dat is zeker, net zomin als Iers- of Amerikaans- of Caribisch-Engels dat is. En het is een hele prestatie van Engelstalige Indiase schrijvers dat ze Indiase literaire stemmen hebben gevonden die even uitgesproken Indiaas zijn en even geschikt voor elke mogelijke doelstelling van de kunst als de andere soorten Engels die in Ierland, Afrika, het Caribisch gebied en de Verenigde Staten zijn gesmeed.
Toch blijven Indiase critici van tijd tot tijd aanvallen doen op deze nieuwe literatuur. De beoefenaars ervan worden afgek…Lees verder
Misschien kun je zo'n boek nog het best zien als een ouderwetse almanak, waar van alles in te vinden is, voor alle mogelijke gelegenheden, met als gids van de dag Salman Rushdie. Alles wat hij vanaf 1992 naast zijn romans en verhalen publiceerde – vaak eerst gebracht als lezing of causerie – is in dit boek bijeengebracht. Te beginnen met een lang verhaal over zijn vroegste literaire inspiratie (de film The Wizard of Oz), over boeken, auteurs, schrijven, (reis naar) India, en onvermijdelijk over de effecten van de 'fatwa' en de terroristische aanslag in New York. Ook als essayist is Ruhsdie een verteller zodat hij nogal breedsprakig is. Voor een essayistisch boek is het teveel van het goede, voor een almanak die de lezer zo nu en dan ter lering of vermaak inkijkt, valt er voor iemand die in het werk van de auteur geïnteresseerd is, veel te halen. Paperback; kleine druk.

Over Salman Rushdie

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Ahmed Salman Rushdie (Bombay, 19 juni 1947) is een essayist en schrijver van fictie en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting. Het toneel van zijn werk is veelal het Indiase subcontinent. Hij werd beroemd door zijn romans Midnight's Children en De duivelsverzen. Om het laatste boek werd hij in 1989 getroffen door een fatwa van de Iraanse moslimgeestelijke Khomeini waardoor hij vogelvrij werd verklaard en kon worden vervolgd door islamieten. Rushdie moest eerst tien jaar onderduiken en stond ook daarna onder constante Britse politiebescherming. Ten minste één bomaanslag tegen zijn leven mislukte voortijdig.

In zijn vertelstijl vermengt hij mythe en fantasie met het werkelijke leven. Hij wordt dan ook wel gerekend tot het magisch realisme. Een bron van inspiratie voor Rushdie is het werk van Günter Grass.

Leven

Rushdie werd geboren in een moslimfamilie van etnische Kasjmiri afkomst. Rushdie groeide op in Bo…Lees verder op Wikipedia