Boek
Nederlands

Paddy Clarke ha ha ha

Roddy Doyle (auteur)

Paddy Clarke ha ha ha

Het leven van een jongen van tien met zijn ruzie͏̈nde ouders en een jonger broertje en zusje in een voorstadje van Dublin in 1968.
Titel
Paddy Clarke ha ha ha
Auteur
Roddy Doyle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Paddy Clarke ha ha ha
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 1994
264 p.
ISBN
90-388-1367-8

Besprekingen

Na het succes van zijn trilogie over de Rabbite familie: De bus, De Commitments en De bastaard, veranderde Doyle van een Jean-qui-rit in een Jean-qui-pleure. Met Paddy Clarke ha ha ha en nog meer met De vrouw die tegen de deur aan liep, heeft de Ierse auteur zich een heel andere toon eigen gemaakt: van vrolijke en onbezorgde boeken over het luidruchtige maar al bij al goedaardige leven van een familie uit een Dublinse volksbuurt, ging Doyle plots schrijven over de minder vrolijke kant van datzelfde leven.

Het grote succes van zijn eerste drie romans heeft veel te maken met het milieu dat hij beschrijft. Als leraar in een van de proletarische voorsteden van Dublin stond Doyle dagelijks tussen de mensen waarover hij schreef. Zeker in de jaren '70 en '80 ontwikkelde zich ten noorden van Dublin nieuwbouwwijken waar het armste deel van de stedelijke bevolking terechtkwam toen de buurten in het centrum van de stad gesaneerd werden of zo aftakelden d…Lees verder
Herdruk van de in 1993 met de Booker Prize bekroonde roman, waarin de tienjarige Paddy Clarke als verteller optreedt en op ontwapenende toon verslag doet van zijn leven op school en thuis. Mede dank zij dit boek is Doyle één van de populairste Ierse schrijvers van dit moment. Hoewel meermalen gewezen werd op de ruim 50 fouten en het ontbreken van tenminste 10 zinnen in deze vertaling werd tot dusver vrijwel geen enkele correctie aangebracht. En dus wordt nog steeds het grind schoongeveegd (i.p.v. aangeharkt), werkt mevrouw (en niet meneer) Parker bij een boer, is Paddy's jongste zusje in de vertaling nog niet (in de Engelse tekst wel) geboren, worden jongens naar huis (i.p.v. een tehuis) gestuurd als straf voor winkeldiefstal en poept (i.p.v. struikelt) een koe op de loopplank (= de laadklep) van een vrachtwagen. Dit zijn geen 'creatieve oplossingen', maar storende en domme fouten. Liefhebbers van Doyle's werk zullen dit, alleen al vanwege de sfeer die in vertaling hopeloos verloren g…Lees verder

Over Roddy Doyle

Roddy Doyle (Dublin, 8 mei 1958) is een Iers schrijver. Voor zijn eerste succes was hij leraar Engels en aardrijkskunde aan de Greendale Community School in Kilbarrack, Noord-Dublin, waar hij nog steeds woont. Zijn boeken gaan over de werkende klasse in Dublin, en zijn luchthartig maar hebben een serieuze ondertoon.

Bibliografie

Romans

  • Deze drie spelen rondom de familie Rabbite, en zijn in 1992 opnieuw uitgebracht als de "Barrytown Trilogy"
    • The Commitments (1987, verfilmd in 1991 door Alan Parker)
    • The Snapper (De bastaard) (1990) (verfilmd 1993 door Stephen Frears)
    • The Van (De Bus) (1991) (verfilmd 1997 door Stephen Frears)
  • The Guts (2013) vervolgt het Rabbite verhaal
  • Paddy Clarke Ha Ha Ha (Booker Prize 1993) speelt zich ook af in Barrytown.
  • Voor serie 1 van de Open door series schreef hij h…Lees verder op Wikipedia