Boek
Nederlands

De man achter Louis

Roddy Doyle (auteur)

De man achter Louis

Genre:
De Ierse Henry Smart trekt in de jaren '20 naar de Verenigde Staten van Amerika, waar hij manager wordt van de beginnende Louis Armstrong.
Titel
De man achter Louis
Auteur
Roddy Doyle
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Oh, play that thing
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2005
447 p.
ISBN
90-388-1428-3

Besprekingen

Ruim vijf jaar na het eerste deel 'De ster Henry Smart' vervolgt Booker Prize-winnaar Doyle (1958) zijn cyclus ‘The Last Roundup’ ('De laatste oproep'). Hoofdfiguur Henry Smart is Ierland ontvlucht, waar hij werd opgejaagd vanwege zijn betrokkenheid bij het politieke geweld in de jaren 1916-1922. In 1924 komt hij aan in New York, als zovele immigranten. Hij tracht een onopvallend bestaan op te bouwen, maar zijn achtervolgers lopen ook in Amerika rond. Na een hectische periode vlucht hij naar Chicago, waar hij bodyguard wordt van de jazzmusicus Louis Armstrong. Hij vindt daar ook plotseling zijn vrouw en dochter terug om ze weer te verliezen in de crisisjaren, als ze een zwervend bestaan leiden. De roman eindigt in 1946 als Henry, meer dood dan levend, gered wordt door de acteur Henry Fonda. Henry Smart is een figuur ‘larger than life’, via wiens lotgevallen het verhaal van de Ier in de 20ste eeuw wordt verteld. Dit tweede deel stelt teleur. Doyle geeft een tijdsbeeld via een aaneensch…Lees verder

Over Roddy Doyle

Roddy Doyle (Dublin, 8 mei 1958) is een Iers schrijver. Voor zijn eerste succes was hij leraar Engels en aardrijkskunde aan de Greendale Community School in Kilbarrack, Noord-Dublin, waar hij nog steeds woont. Zijn boeken gaan over de werkende klasse in Dublin, en zijn luchthartig maar hebben een serieuze ondertoon.

Bibliografie

Romans

  • Deze drie spelen rondom de familie Rabbite, en zijn in 1992 opnieuw uitgebracht als de "Barrytown Trilogy"
    • The Commitments (1987, verfilmd in 1991 door Alan Parker)
    • The Snapper (De bastaard) (1990) (verfilmd 1993 door Stephen Frears)
    • The Van (De Bus) (1991) (verfilmd 1997 door Stephen Frears)
  • The Guts (2013) vervolgt het Rabbite verhaal
  • Paddy Clarke Ha Ha Ha (Booker Prize 1993) speelt zich ook af in Barrytown.
  • Voor serie 1 van de Open door series schreef hij h…Lees verder op Wikipedia