Boek
Nederlands

Het lichtende kwaad

Roberto Bolaño (auteur)

Het lichtende kwaad

Titel
Het lichtende kwaad
Auteur
Roberto Bolaño
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Estrella distante
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2002
142 p.
ISBN
90-290-6583-4

Besprekingen

Het persistent op zoek gaan, meestal binnen het literaire wereldje, naar het wezen van een of andere schimmige figuur, lijkt de Chileense auteur van deze korte roman wel ingebakken. Net zoals in zijn vorige (veel lijviger) roman De woeste zoekers (Li 2001, p. 19) wordt de speurtocht geconcentreerd op een ongrijpbaar sujet, half dichter half charlatan, die samen met de ikfiguur die het verhaal vertelt, aanvankelijk deel uitmaakt van een literaire kring in de stad Concepción, Zuid-Chili. We schrijven dan de jaren '70. Deze Carlos Wieder -- want zo heet de raadselachtige man -- ontpopt zich als een agent van het repressieve Pinochet-regime, duikt even later op bij de Chileense luchtmacht waar hij met bizarre acrobatische luchtshows furore maakt, om dan vervolgens dat regime in zijn hemd te zetten. Van dan af blijft zijn verdere levensloop in nevelen gehuld. Meer uit interesse dan om enige andere reden trekt de verteller de zeldzame en vaak tegenstrijdige sporen van Wieder na, in I…Lees verder
Carlos Wieder is de mysterieuze hoofdpersoon in deze schimmige roman, die grotendeels speelt in Chili, vlak voor en vlak na de staatsgreep van Pinochet. Wieder, een van zijn vele aliassen, verwerft faam als dichter, piloot en agent van de geheime politie, waarbij het onderscheid tussen legende en werkelijkheid niet altijd duidelijk is. Vele jaren later gaat een gewezen politieagent van Allende op zoek naar Wieder in Spanje, met behulp van de ik-persoon uit het boek. Een angstaanjagend verhaal, dat een goed beeld schetst van de terreur die tijdens het Pinochet-regime voelbaar moet zijn geweest in Chili, vermengd met een literair-filosofische verhandeling over de dichtkunst in Chili. Roberto Bolaño (Chili, 1953) is een vertegenwoordiger van een nieuwe lichting schrijvers uit Latijns-Amerika, die moeilijk te categoriseren is. Zijn stijl is zeer indringend. Hij heeft inmiddels diverse romans op zijn naam staan, waarvan vertaald: 'De woeste zoekers'*. Paperback; kleine druk.

Over Roberto Bolaño

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Farisori

Roberto Bolaño Ávalos (Santiago (Chili), 28 april 1953 - Barcelona (Spanje), 15 juli 2003) was een Chileens schrijver en dichter.

In 1999 won hij de Premio Rómulo Gallegos voor Los detectives salvajes. In 2008 kreeg hij postuum de National Book Critics Circle Award voor de roman 2666.