Boek
Nederlands

Chileense nocturne : roman

Roberto Bolaño (auteur)
+1
Chileense nocturne : roman
×
Chileense nocturne : roman Chileense nocturne : roman

Chileense nocturne : roman

Een conservatieve Chileense priester en literair criticus wordt in een schijnbaar dodelijk koortsdelirium gekweld door pijnlijke herinneringen en merkwaardige hallucinaties.
Titel
Chileense nocturne : roman
Auteur
Roberto Bolaño
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Nocturno de Chile
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2004
159 p.
ISBN
90-290-7404-3

Besprekingen

Nu ga ik dood, maar ik heb nog zoveel te vertellen", zo leidt de priester uit het verhaal ons zijn betoog binnen; een betoog dat in feite een terugblik inhoudt op zijn leven. Hij kende vrede met zichzelf, zo luidt het, totdat "die dingen kwamen opduiken" -- waarmee bedoeld wordt: de hectische periode van de Pinochet-dictatuur, toen er onontkoombaar politieke keuzes dienden gemaakt. Radicale politieke keuzes vóór of tegen met al de consequenties van dien, maar evenzogoed keuzes die schijnbaar vrijblijvend en zelfs onschuldig leken, terwijl ze in feite een verdoken vorm van collaboratie insloten. De priester in kwestie heeft zich niet manifest misdragen, hij heeft niemand verraden of de dood ingejaagd, maar bezondigde zich aan wat men zou kunnen noemen 'schuldig verzuim'. Hij stond bekend om zijn literaire kritiek, schreef poëzie, las en herlas de oude Grieken en frequenteerde de literaire salons, alsof er verder niets aan de hand was -- terwijl in feite in een van de kelders onder zulk…Lees verder
Een pater ligt op zijn sterfbed en blikt terug op zijn leven als geestelijke met een grote liefde voor de literatuur. Zijn leven lijkt een lange aaneenschakeling van literaire soirees en schrijversbijeenkomsten geweest te zijn. Dit en zijn vreemde reizen door Europa - in opdracht van de kerk - wordt met veel oog voor detail beschreven, waarbij niet altijd even duidelijk is wat de priester zich herinnert en wat hij zich verbeeldt. Enige kennis van de Chileense (literaire) geschiedenis kan helpen om de dubbele bodems in het verhaal te doorgronden. Zo is de dichter Farewell genoemd naar een bekend gedicht van Pablo Neruda. Het feit dat tijdens de literaire soirees mensen in de kelder werden gemarteld, wordt terloops gemeld en wint daardoor aan zeggingskracht. De hypocrisie van de elite lijkt het centrale thema te zijn. Toch is het boek niet geheel geslaagd, want nogal wijdlopig en niet altijd even boeiend. Bolaño (Chili, 1953-2003) wordt gezien als een van de fakkeldragers van de nieuwe …Lees verder

Over Roberto Bolaño

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Farisori

Roberto Bolaño Ávalos (Santiago (Chili), 28 april 1953 - Barcelona (Spanje), 15 juli 2003) was een Chileens schrijver en dichter.

In 1999 won hij de Premio Rómulo Gallegos voor Los detectives salvajes. In 2008 kreeg hij postuum de National Book Critics Circle Award voor de roman 2666.