Boek
Nederlands

Een geval van ordeverstoring

Richard Yates (auteur), Marijke Emeis (vertaler)
+1
Een geval van ordeverstoring
×
Een geval van ordeverstoring Een geval van ordeverstoring
Genre:
Een succesvolle advertentieverkoper in New York anno 1960 heeft een lieve vrouw en een zoontje van tien, maar zijn drankprobleem bezorgt hem een zenuwinzinking.
Titel
Een geval van ordeverstoring
Auteur
Richard Yates
Vertaler
Marijke Emeis
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Disturbing the peace
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2013
285 p.
ISBN
9789029588553 (paperback)

Besprekingen

De heruitgave van zijn roman ‘Revolutionary Road’ leidde tot een revival van het werk van Richard Yates (1927-1992). In de slipstream verschenen o.a. ‘Paasparade’ (2007) en ‘Cold Spring Harbor’ (2010). Ook de roman ‘Een geval van ordeverstoring’ is weer een meesterwerk. De advertentieverkoper John C. Wilder heeft een lieve vrouw, een zoontje van tien, een goedbetaalde baan, een buitenhuis en een drankprobleem. Op een avond belt hij zijn vrouw dat hij niet thuiskomt, omdat hij bang is haar en zijn zoontje te vermoorden. John wordt opgenomen in het ‘gekkenhuis’ van Bellevue Hospital in New York; een traumatische ervaring. Na enkele dagen wordt John weer ontslagen, met het advies zijn drankzucht te laten behandelen. John pakt zijn leven weer op en bezoekt trouw de bijeenkomsten van de AA. Tot hij een verhouding krijgt met de 21-jarige bankiersdochter Pamela. Die haalt hem over om zijn belevenissen in Bellevue te verfilmen. Dit speelfilmavontuur lijdt tot een nieuwe ineenstorting. Een ind…Lees verder

Over Richard Yates

Richard Yates (3 februari 1926 - 7 november 1992) was een Amerikaans auteur.

Yates werd geboren in Yonkers, New York. Zijn ouders scheidden van elkaar toen hij drie jaar oud was, en de rest van zijn jeugd is hij veelvuldig verhuisd naar verschillende gemeentes. Hij vocht in de Tweede Wereldoorlog in Frankrijk en Duitsland. Midden 1946 keerde hij terug naar New York. Hij werd journalist, speechschrijver en werkte kort als copywriter in de reclame. Yates debuteerde in 1961 met Revolutionary Road, dat na zijn dood verfilmd zou worden door Sam Mendes.

Hoewel zijn debuut lovend werd ontvangen en het genomineerd werd voor de National Book Award, werd het werk van Yates tijdens zijn leven nooit een bestseller. Na zijn dood in 1992 nam de aandacht voor zijn werk vanaf 1999 toe na publicatie van een essay over zijn leven.

Bibliografie