Boek
Nederlands
Titel
Heden ik
Auteur
Renate Dorrestein 1954-2018
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Contact, 1993
207 p.
ISBN
90-254-0226-7

Besprekingen

De schrijfster leed elf jaar aan de chronische ziekte myalgische encephalomyelitis (ME). De voornaamste klachten bij deze ziekte zijn abnormale spierzwakte, grote uitputting bij zelfs de geringste lichaamsbeweging en concentratie- en geheugenverlies. In 'Heden ik' verhaalt de schrijfster - na aanvankelijk de ernst van haar ziekte te hebben ontkend - van haar gang langs doktoren en kwakzalvers, met hun veelheid aan therapieën en medicijnen en van het onbegrip van haar omgeving voor de ziekte. Maar vooral is het het verhaal van het gevecht dat zij, de succesvolle schrijfster, dagelijks moest leveren tegen haar ziekte. Ondanks de ernst van het onderwerp is het boek met veel humor en hilariteit geschreven. Met nawoord van de schrijfster over de periode na het verschijnen van dit boek.

Over Renate Dorrestein

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Jan Harm Bakhuys

Renate Maria Dorrestein (Amsterdam, 25 januari 1954 - Aerdenhout, 4 mei 2018) was een Nederlandse schrijfster, journaliste en feministe.

Biografie

Renate Dorrestein groeide op in een rooms-katholiek advocatengezin in Amstelveen. In 1967 was ze in het programma Monitor samen met Coen van Vrijberghe de Coningh in gesprek als jeugdbestuurslid van Wildlife Rangerset met de Nederlandse prins-gemaal Bernhard van Lippe-Biesterfeld. Na de lagere school, geleid door nonnen, en het gymnasium aan het Keizer Karel College ging ze als leerling-journalist werken bij Libelle en Panorama. Door de vele reizen die ze kon maken voor het blad en de ervaringen die ze opdeed, werd haar persoonlijkheid en daardoor ook haar schrijfstijl gevormd. Na een aantal jaren ging ze in 1977 freelance schrijven. Midden jaren zeventig was Dorrestein al samen met een vriendin, Liesbeth Hendrikse, het productiebureau Proburo gestart, dat bijlage…Lees verder op Wikipedia