Luisterboek
Nederlands

Vaarwel mijn lief

Raymond Chandler (auteur), Jan Donkers (verteller)
Privé-detective Philip Marlowe tracht een moordenaar op te sporen die op zoek is naar een nachtclubzangeres
Titel
Vaarwel mijn lief
Auteur
Raymond Chandler
Verteller
Jan Donkers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Farewell, my lovely
Uitgever
Amsterdam: Rubinstein, 2009
3 cd's
Speelduur
ca. 3 uur
Aantekening
Verkorte versie
ISBN
9789047605904

Besprekingen

Op drie cd's van elk ruim zestig minuten wordt de verkorte versie van 'Vaarwel mijn lief', een detectiveroman van de Amerikaanse misdaadauteur Raymond Chandler (1888-1959) uit 1940, voorgelezen. Wanneer privédetective Philip Marlowe op zoek is naar zijn vroegere vriendin Velma, is hij er toevallig getuige van dat misdadiger Malloy de eigenaar van een club waar Velma ooit zong, vermoordt. Marlowe wordt diezelfde middag ingehuurd als beveiliger van een bedreigde rijke zakenman. Maar bij een losgeldtransactie wordt hij neergeslagen en zijn baas vermoord. Het lukt hem de twee zaken die met elkaar te maken hebben op te lossen. Deze goed vertaalde detectiveroman wordt meestal gezien als een van de beste van de zeer invloedrijke misdaadauteur die in Engeland opgegroeide en veel Britse ironie in zijn werk gebruikte. Levendig gelezen door schrijver en radiomaker Jan Donkers die goed in de huid kruipt van de rustige, geestige privédetective die een sombere kijk op de wereld heeft.

Over Raymond Chandler

Raymond Thornton Chandler (Chicago, 23 juli 1888 - La Jolla (Californië), 26 maart 1959) was een Amerikaans schrijver van detectiveverhalen en -romans. Zijn bekendste titels zijn The Big Sleep en The Long Goodbye, beide met Philip Marlowe als hoofdpersoon. Samen met Dashiell Hammett en James M. Cain (de Californische School) geldt hij als een van de vaders van het 'hard-boiled' detectivegenre. Hij schreef slechts 7 misdaadromans en ruim 24 korte verhalen, die tot klassiekers uitgroeiden en van grote invloed waren op andere schrijvers, zoals Ross Macdonald. Hij wordt "de Shakespeare van de hard-boiled fictie" genoemd.

Korte biografie

Geboren in Chicago verhuisde hij in 1895 op zevenjarige leeftijd - na de scheiding van zijn ouders - met zijn moeder Florence naar Engeland. Daar bezocht hij in Londen het 'Dulwich College Preparatory School' en studeerde vervolgens Internationaal Recht in Frankrijk en Dui…Lees verder op Wikipedia