Boek
Nederlands

De man die niet begraven wilde worden : roman

Rachida Lamrabet (auteur)
+1
De man die niet begraven wilde worden : roman
×
De man die niet begraven wilde worden : roman De man die niet begraven wilde worden : roman

De man die niet begraven wilde worden : roman

Genre:
Moncif, een Marokkaanse man, heeft zich laten insluiten in een funerarium. Verborgen onder een bureau wacht hij tot de nachtwaker vertrekt. Ondertussen maakt hij de inventaris van zijn leven op.
Titel
De man die niet begraven wilde worden : roman
Auteur
Rachida Lamrabet
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2011
230 p.
ISBN
9789085422907 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Treurnis troef

Rachida Lamrabet snijdt in haar tweede roman het interessante thema van de sociale mobiliteit aan, maar rijdt zich vast in miserabilisme.

De man die niet begraven wilde worden begint in een funerarium, na sluitingstijd. Een Marokkaanse man, Moncif, heeft zich laten insluiten. Verborgen onder een bureau wacht hij tot de nachtwaker vertrekt, zodat hij... Zodat hij wat? We weten het (nog) niet.

Onder dat bureau laat Moncif zijn gedachten waaien. Er is een einde gekomen aan zijn huwelijk, dat hoopvol begon. Moncif en Nora bedreven de liefde en de sociale mobiliteit: ze vertrokken uit de wijken waar alleen allochtonen wonen en maakten carrière. Maar na verloop van tijd greep Nora terug naar tradities en godsdienst. Moncif wordt verstikt door haar verlangen om het allemaal goed te doen, alles volgens de ongeschreven regels van de traditie. Moncif, de zelfverklaarde 'doorsneemens', kan haar strakke keuzes niet volgen.

Dit alles komen we te weten in de eerste honderd bladzijden: een ononderbroken jammerklacht over Moncifs kapotte huwelijk. Geen detail blijft ons bespaard. Je voelt je als 's mans therapeut, maar d…Lees verder

De man die niet begraven wilde worden

Rachida Lamrabet , De Bezige Bij Antwerpen, 240 blz., euro 19,95.

DE EERSTE ZIN: 'Ik moet bedachtzamer zijn met wat ik wens, met wat ik wil.'

Een man ligt op zijn buik op de ijskoude vloer van een funerarium en overdenkt zijn leven. Hij heeft het gevoel dat hij alles wat hij had, verloren heeft. Zijn enige uitweg is een heldendaad: een lijk redden. In De man die niet begraven wilde worden ontrafelt de Belgisch-Marokkaanse schrijfster Rachida Lamrabet wat traditie en overlevering betekenen voor een mens die in spreidstand tussen twee werelden staat. Met evenveel humor kijkt ze daarbij naar oerblanke vrouwen die arganolie in hun haar smeren als naar de oude berber - sorry, Amazigh - die een taalgrens tussen Arabisch en Amazigh in zijn woonkamer trekt.

Veel passeert de revue: kinderen krijgen, de Arabische lente, extreemrechts en socioculturele initiatieven die iedereen behalve de doelgroep bereiken. Daarbij verliest Lamrabet zic…Lees verder

In de openingsscène van Rachida Lamrabets tweede roman, De man die niet begraven wilde worden, vindt de lezer het hoofdpersonage plat op zijn buik op de ijskoude vloer van een begrafenisonderneming. Verstopt onder een bureau, wacht hij tot de bewaker op veilige afstand is. Terwijl hij wacht, tracht hij zijn gedachten te ordenen. Zijn vrouw wil van hem scheiden, zijn kinderen vinden hem niet langer de geweldige vader die hij eens was, zijn goedbetaalde baan is hij kwijt enz. Het is voor de lezer al gauw duidelijk dat Moncif zich aan die kant van het leven bevindt waar de klappen vallen. De kracht om de handschoen op te nemen en terug te vechten, heeft hij echter niet. Tot de dag dat zijn jongere broer sterft...
De verdienste van Lamrabet is in mijn ogen tweevoudig. Enerzijds heeft ze een boeiend verhaal geschreven dat alle culturele en religieuze verschillen overstijgt. Een gevoel van vertwijfeling kent iedereen, klappen incasseren we allemaal. Moncif had wat dit betreft net…Lees verder
De Vlaamse auteur en juriste (1970) ontving voor haar debuutroman 'Vrouwland’ de debuutprijs. Deze nieuwe roman opent met een bijzondere scène: een Marokkaanse man heeft zich laten insluiten in een mortuarium. Moncif ligt op de ijskoude vloer te wachten tot de nachtwaker vertrekt en zijn handlanger erbij komt. Hij wordt gedwongen tot reflectie, kan niet anders dan zijn jeugd, zijn leven, de teloorgang van zijn huwelijk overpeinzen. Langzaam komt de lezer te weten wat hij daar uitspookt: zijn ouders willen het lijk van zijn broer naar Marokko sturen, de Vlaamse weduwe wil hem laten cremeren. Net als de personages uit het vorig werk van Lamrabet is Moncif op zoek naar zijn identiteit in een complexe wereld. De terugkeer van zijn echtgenote naar de traditionele waarden en religie kan hij als ‘doorsneemens’, als zich relativerende, zich aanpassende figuur niet volgen. Maar nu besluit hij het lichaam van zijn broer te stelen. Deze boeiende roman is soms wat overladen, maar inhoudelijk toch…Lees verder

Over Rachida Lamrabet

CC BY 2.5 nl - Foto van/door Koen Broos, huisfotograaf

Rachida Lamrabet (Sidiboujedain, 1970) is een Belgisch schrijfster en juriste van Marokkaanse origine.

Levensloop

Lamrabet immigreerde met haar ouders naar België in 1972. Haar werk is sterk geïnspireerd door de thema's migratie en identiteit. Lamrabet was daarnaast ook juriste voor Unia (Interfederaal Gelijkekansencentrum).

In 2006 won ze de Kif Kif literatuurprijs "Kleur de kunst!" met het verhaal Mercedes 207. Het werd opgenomen in Kif Kif. Nieuwe stemmen uit Vlaanderen, een bundel verhalen van Nederlandse, Vlaamse, autochtone en allochtone jonge schrijvers waaronder ook Malika Chaara.

In 2007 debuteerde Lamrabet met Vrouwland, een verhaal over jonge mensen die dromen van een beter leven. Vrouwland won in 2008 de Debuutprijs van Boek.be met medewerking van de Provincie Antwerpen. Ze won de BNG Nieuwe Literatuurprijs 2008 voor Een kind van God.

In 2020 krijgt Lamrabet de …Lees verder op Wikipedia