Fictief dagboek van de jongere zuster van Arthur Rimbaud (1854-1891), waarin zij getuigt van haar medeleven en steun tijdens diens laatste broze dagen.
Titel
Breekbare dagen
Auteur
Philippe Besson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Les jours fragiles
Uitgever
Amsterdam: Ambo, 2005
140 p.
ISBN
90-263-1899-5

Besprekingen

Waarom voelen mannen zich steeds aangetrokken tot andere landen, terwijl de hemel toch overal hetzelfde is?" Aan het woord is Isabelle, zuster van Arthur Rimbaud, die in mei 1891 vanuit Noord-Afrika in Marseille is aangekomen om in het Hôpital de la Conception te worden opgenomen voor een dringende operatie aan de knie. Zijzelf woont dan nog steeds met haar moeder op hun boerderij in Roche in de Franse Ardennen, "op een paar kabellengten van België", en het is haar zgn. dagboek van de laatste maanden in het leven van haar broer dat voor ons ligt. Gebaseerd op en met uittreksels van de brieven van Isabelle, heeft Philippe Besson een poging gedaan zich in te leven in het gemoed van die vijf jaar jongere zus, die altijd al gefascineerd was door haar "turbulente, verschrikkelijke en heerlijke oudere broer". Ze vertelt dat eerst de moeder, die nooit contact had met haar zoon ("die ziekte is een straffe Gods, dochter"), hem in de Franse havenstad gaat opzoeken; dat Arthur enkele weken later…Lees verder
De Franse dichter Arthur Rimbaud (1854-1891) besluit na een jeugdige explosie van poëtisch geweld de literatuur af te zweren en in het (verre) Oosten op zoek te gaan naar het echte avontuur. Doodziek komt hij in 1891 uit Afrika terug in Marseille waar zijn rechterbeen wordt afgezet, maar de botkanker toch voortwoekert. Over deze laatste episode in zijn leven is veel bekend uit de correspondentie van zijn jongere zus Isabelle. Philippe Besson heeft zich als romancier meester gemaakt van dit gegeven en laat Isabelle in een imaginair dagboek van enkele maanden lang verslag doen van het dramatische einde, waarbij hij historische feiten verdiept met terugblikken en aanvult met zijn inlevingsvermogen. Voor het eerst in haar leven kan Isabelle zich met hart en ziel aan iemand wijden, de kilheid compenseren van een harteloze moeder en in het aangezicht van de dood naar haar broer toegroeien, een motief dat ook in de vorige vertaalde roman van Besson 'Zijn broer' essentieel was. Kleine druk.

Over Philippe Besson

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door S. Veyrié

Philippe Besson (Barbezieux-Saint-Hilaire, 29 januari 1967) is een Frans schrijver, dramaturg, literatuurcriticus en tv-animator.

Levensloop

Zijn vader was onderwijzer en zijn moeder notarisklerk. Hij haalde diploma's aan de École supérieure de commerce in Rouen en behaalde een licentiaat in sociaal recht. Vanaf 1989 woonde hij in Parijs en werkte er als jurist en leraar sociaal recht.

Hij was gedurende vijf jaar de rechterhand van Laurence Parisot, als directeur human resources, vervolgens secretaris-generaal van het Institut français d'opinion publique. Daarna in dezelfde functie bij T-Online France.

In 1999 schreef hij zijn eerste roman, En l'absence des hommes, in 2001 uitgegeven bij Julliard. Het werk kende succes. In 2001 publiceerde hij de roman Son frère, die in 2003 door Patrice Chéreau verfilmd werd. Deze film ontving de Zilveren Beer op het festival van Berlijn.

Na no…Lees verder op Wikipedia