Boek
Nederlands

Patrimonium : een waar verhaal

Philip Roth (auteur)

Patrimonium : een waar verhaal

Op indringende wijze, zonder sentimentaliteit, en met humor doet de auteur verslag van zijn vaders laatste jaren, zijn ziekteproces en zijn dood. Daarnaast is het een beschrijving van de intense band tussen een kritische zoon en zijn lastige vader.
Titel
Patrimonium : een waar verhaal / door Philip Roth ; vert. [uit het Engels] door Else Hoog
Auteur
Philip Roth
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Patrimony : a true story
Editie
4e dr.
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1996
234 p. : ill. ; 20 cm. - (Meulenhoff quarto)
Aantekening
1991 1e dr.: 1991
ISBN
9029041358 9789029041355

Besprekingen

In dit portret van zijn vader doet de bekende Amerikaanse schrijver Philip Roth (1933) verslag van diens leven, vooral na de dood van zijn vrouw, en schrijft hij over de band die hij met zijn vader had. Deze leidt aanvankelijk een actief leven, maar alles verandert als hij een grote hersentumor blijkt te hebben. Omdat deze moeilijk operabel is en de kans op volledig herstel klein, besluit de 86-jarige Herman Roth zich niet te laten opereren. Nadat hij nog een aantal maanden betrekkelijk zelfstandig heeft geleefd en vrij intensief contact had met zijn zoon, sterft hij zonder veel pijn. Heel indringend, zonder sentimentaliteit, en met humor doet de auteur verslag van zijn vaders laatste jaren en zijn ziekteproces. Daarnaast is het een mooie beschrijving van de toch intense band tussen een kritische zoon en zijn lastige vader. Paperback; vrij kleine druk.

Over Philip Roth

Philip Milton Roth (Newark, New Jersey, 19 maart 1933 – New York, 22 mei 2018) was een Amerikaanse literaire schrijver. Hij werd geboren als kind van tweede generatie Joods-Amerikaanse ouders.

Leven

Roth behaalde in 1955 zijn master in Engelse literatuur, waarna hij zijn dienstplicht vervulde. Hij doceerde literatuurwetenschappen aan diverse Amerikaanse universiteiten, het laatst aan de University of Pennsylvania. Vanaf 1992 legde hij zich geheel toe op het schrijven.

Op 22 februari 1959 trouwde Roth met Margaret Martinson, van wie hij zich in 1964 liet scheiden van tafel en bed. Margaret overleed in 1968 na een auto-ongeluk. In 1990 trouwde Roth met de actrice Claire Bloom; in 1994 gingen ze uit elkaar. Bij de verschijning van zijn roman I Married a Communist (1998) werd Roth door verschillende journalisten bekritiseerd omdat hij zijn breuk met Bloom zou hebben verwerkt in het mislukte huwelijk van zijn personages Ira…Lees verder op Wikipedia