Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

De duivel en het meisje

Paulo Coelho (auteur)

De duivel en het meisje

Om te achterhalen of de mens goed of slecht is, looft de duivel in een klein dorp elf goudstaven uit voor de eerste die een moord pleegt.
Onderwerp
Esoterie
Titel
De duivel en het meisje
Auteur
Paulo Coelho
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
O demonio e a Srta. Prym
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2001
176 p.
ISBN
90-295-0964-3

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Als van deze Braziliaanse succesauteur iets kan gesteld worden, dan wel dat hij indringende thema's behandelt die een flinke tijd nawerken, ook al zijn ze vaak zweverig of extreem ingekleed. Maar er zijn nog andere dingen die tot zijn succes bijdragen: zijn ongecompliceerde manier van verhalen en zijn positieve levensinstelling. In onderhavig verhaal voert hij een 'vreemdeling' op, die ergens in een bergdorp aanbelandt en er met de inwoners een bizar spelletje speelt, omdat hij voor zichzelf een antwoord wil vinden op de vraag die hem kwelt: is de mens in zijn diepste wezen goed of slecht? In dat verband belooft hij de dorpsbevolking alle rijkdom, in ruil voor het doden van één persoon uit hun gemeenschap. De gemeenschap raakt aan het wankelen, maar kan uiteindelijk van haar voornemen worden afgebracht om het onnoemlijke te doen. De vreemdeling vertrekt zonder een antwoord op zijn vraag, met achterlating van het goud ten bate van Chantal, het meisje dat de sleutelrol vervulde in het…Lees verder
De duivel bezoekt het afgelegen dorpje Viscos in de vermomming van de 52-jarige Argentijn Carlos en begraaft er elf goudstaven. Die wil hij weggeven als de bewoners van het dorpje binnen een week een moord plegen. Zo wil hij uitmaken of de mens in wezen goed of slecht is. Maar het barmeisje Chantal is hem te slim af. De Argentijnsde schrijver Paulo Coelho (1947) kreeg in 1999 de Crystal Award van het World Economic Forum en werd vooral bekend door de roman 'De alchemist'. Hij is ook speciaal adviseur van de Unesco. In deze literaire parabel, geschreven in een rijke, poëtische taal, worden het probleem van de raakvlakken tussen goed en kwaad en de voortdurende verschuiving van de begrippen onderzocht. Ondanks de filosofische ondertoon is het toch ook een lezenswaardig, vaak ontroerend verhaal. Voor liefhebbers van filosofisch getinte literatuur. Formaat tussen paperback en pocket; kleine druk.

Over Paulo Coelho

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door nrkbeta

Paulo Coelho (Rio de Janeiro, 24 augustus 1947) is een Braziliaanse schrijver, wiens werk in de gehele wereld wordt gelezen.

Levensloop

Paulo Coelho (1947) is in Rio de Janeiro geboren. Hij heeft rechten gestudeerd, maar hij is met deze studie gestopt toen hij merkte dat hij zijn studie verwaarloosde. Hij wilde zijn droom verwezenlijken om schrijver worden. Zijn vader beschouwde zijn vroege interesse in de literatuur als een vorm van afwijkend gedrag. Pogingen om hem te "genezen" versterkten echter zijn artistieke belangstelling, die hij uitleefde in de hippie-beweging van Brazilië. Zijn studie rechten staakte hij in 1970 om te gaan reizen door het Latijns-Amerikaanse continent, en naar Europa. Na een periode in Amsterdam, waar Coelho op zoek naar zichzelf is, verdiept hij zich onder andere in magie en occulte boeken.

Hij keert in 1973 terug naar Brazilië en gaat popsongs schrijven. Hij schrijft liedjes voor Raul Seixas,…Lees verder op Wikipedia