Boek
Meertalig

Honderd gedichten

Ook verschenen als Een droom vreemd en indringend : een leven in gedichten

Paul Verlaine (auteur), Peter Verstegen (vertaler)
+1
Honderd gedichten
×
Honderd gedichten Honderd gedichten

Honderd gedichten

Ook verschenen als Een droom vreemd en indringend : een leven in gedichten

Biografisch toegespitste keuze uit het werk van de Franse dichter (1844-1896) met vertaling en toelichtingen.
Extra onderwerp
Poëziekrant
Titel
Honderd gedichten
Ook verschenen als
Een droom vreemd en indringend : een leven in gedichten
Auteur
Paul Verlaine
Vertaler
Peter Verstegen
Taal
Meertalig, Frans, Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Parallele titel
100 gedichten
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Wilde Tomaat, 2014
419 p. : ill.
Aantekening
Franse gedichten naast Nederlandse vertaling
ISBN
9789082025576 (paperback)

Besprekingen

In deze tweetalige uitgave wordt een honderdtal gedichten gepresenteerd van Paul Verlaine (1844-1896), een van de meest leesbare en tot de verbeelding sprekende Franse dichters. Door de chronologische ordening van deze bij uitstek persoonlijke poëzie krijgt de lezer een indringend portret van deze even fijnbesnaarde dichter als grofbesnaarde bohémien. Verhelderend is het uitgebreide commentaar van vertaler Peter Verstegen, waarin biografische details, tekstverklaring en vertaaltechnische aspecten aan bod komen. Van de vertalingen kan worden vastgesteld dat de poging zowel vorm als inhoud van de gedichten over te brengen uitstekend geslaagd is, waarbij aan het ongekunstelde woordgebruik en de muzikaliteit van Verlaine alle eer werd bewezen.

Over Paul Verlaine

Paul Marie Verlaine (Metz, 30 maart 1844 - Parijs, 8 januari 1896) was een Frans dichter.

Levensloop

Verlaines vader was kapitein in het leger. Zijn familie trok naar Parijs, nadat de vader zijn carrière beëindigd had. Paul Verlaine studeerde rechten in Parijs, maar de literatuur trok aan hem en hij stopte met zijn studie. Hij ging werken op het gemeentehuis en besteedde de rest van de tijd aan de poëzie.

Hij trouwde in 1870 met Mathilde Mauté, aan wie hij de bundel La bonne chanson opdroeg. Verlaine werd alcoholist en dronk vooral absint. Hierdoor kwam het steeds opnieuw tot uitbarstingen van geweld tegen zijn moeder en zijn vrouw. In 1871 begon hij een relatie met de 17-jarige dichter Arthur Rimbaud, die vlak na zijn aankomst in Parijs kort bij het gezin inwoonde, maar die later elders in Parijs verbleef. Paul Verlaine verliet zijn vrouw uiteindelijk in 1873 om met Rimbaud naar België en vervolgens naar Engelan…Lees verder op Wikipedia