Boek
Nederlands

Plastic love : idylle

Paul Claes (auteur)
+1
Plastic love : idylle
×
Plastic love : idylle Plastic love : idylle

Plastic love : idylle

Genre:
Titel
Plastic love : idylle
Auteur
Paul Claes
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2013
236 p.
ISBN
9789023485315 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Schaken met Lolita

In zijn tiende roman Plastic Love bouwt Paul Claes een erotisch spiegelpaleis zonder weerga. Het lijfelijke plezier slaat haast op de lezer over. Tot de oude sater ons een grimmige neus zet.

Op de cover van Paul Claes' nieuwe roman staat een close-up van een besproet meisjesgezicht. Felle blik, volle lippen. Het is een uitgesneden beeld van David Hamilton uit 1970. Hamilton? Was dat niet de Franse fotograaf van floue taferelen vol ontluikende erotiek? Ooit immens populair als verantwoord naaktdecorum in de huiskamer, nu scheef bekeken vanwege zijn voorkeur voor piepjonge modellen.

Plastic Love heeft dan ook een thema met een zeker Lolitatintje. Wiskundeleraar Herman wordt - na enige erotische decepties met zijn echtgenote An - tot over zijn oren verliefd op de gewiekste, vijftienjarige leerlinge Cora, terwijl hij ook nog met de wulpse collega Simone stormachtige stoeipartijen beleeft. Tot alles in de soep draait en de verwikkelingen een zwarte rand krijgen, met leugens, bedrog en een gevaarlijk Corsicaans snoepreisje. Claes haalt zelfs thrillereffecten uit de kast.

Lijfelijke roes

Het lijkt een ongewoon frivool onderwerp voor Paul Claes. Maar goed, d…Lees verder

Haar haast onbehaarde wondje

Paul Claes gaat de erotische toer op, in een roman die zich niet laat bekritiseren.

Heeft het succes van Vijftig tinten grijs onze schrijvers aan het denken gezet? Je kunt geen boek openen, of er ligt iemand op bed te kreunen. Jamal Ouariachi, David Pefko, Joost Vandecasteele en éminence grise Paul Claes: seks is back in business.

Natuurlijk heeft Claes zich niet laten beïnvloeden door E.L. James. In zijn vorige roman, De leeuwerik, verkende hij de hoofse liefde, de liefde die lichamelijkheid zo veel mogelijk vermijdt.Plastic love is het andere uiterste van het spectrum.

Het is al meteen raak, in het eerste hoofdstuk. Nochtans bevinden we ons op het platteland, in de jaren 50, en zit de hoofdpersoon te spelen in een zandbak. Echter, daar komt opeens een meisje in de zandbak zitten. Ze maakt 'ronde bergjes' in het zand. Suggestief.

Na dit idyllische voorspel tijd voor het echte werk. In hoofdstuk twee laat een meisje onze held ongevraagd haar 'witte, gewelfde schelp' zien. En in hoofdstuk drie betrapt hij twee vriendjes terwijl ze naakt in een sch…Lees verder

Elk van de romans van Paul Claes is gesitueerd in een welbepaalde historische context. Zijn vorige boek, De leeuwerik, speelde in de tijd van de troubadours, Sfinx in Wenen aan het einde van de negentiende eeuw en zijn meesterwerk De kameleon in de achttiende eeuw. Het zijn ook telkens pastiches: Lilly was een sentimentele meisjesroman, De kameleon een typisch achttiende-eeuws verhaal à la Les liaisons dangereuses. Die werkwijze komt voort uit een poëticale overweging: enerzijds gelooft Claes dat literatuur enkel bestaat bij gratie van de herhaling en herwerking van bestaande patronen en eerdere literatuur, anderzijds geeft hij daarmee aan dat hij elk literair (sub)genre beheerst en positioneert hij zich aldus als de meest complete auteur van zijn generatie, of tenminste toch als de meest wendbare. Ook in zijn tiende roman vinden we die beproefde strategie: Plastic love is een roman over de jaren zestig, een herschrijving van LolitaLees verder
In deze roman wordt beschreven hoe de jonge Herman als student de vriendin van zijn beste – en enige – vriend inpikt. Uiteindelijk wordt hij wiskundeleraar aan een meisjesschool en begint een relatie met een collega. Een meisje ontdekt dat en schrijft zowel aan hem als aan haar briefjes, met als doel de leraar in te pikken. Dat lukt ook en uiteindelijk vertrekken het minderjarige meisje (een Lolita-figuur) en Herman naar Corsica. Daar ontrolt zich een drama waarvan de leraar pas bij terugkomst in België de uiteindelijke afloop verneemt. Goed geschreven verhaal over een niet al te karaktervolle protagonist. Deze tiende roman van de productieve Vlaamse schrijver en vertaler (1943) geeft ook een tijdsbeeld van de seksuele revolutie van de jaren zestig en zeventig van de 20e eeuw. Kleine druk.

Over Paul Claes

CC BY 3.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Paul Claes (Leuven, 30 oktober 1943) is een Vlaams auteur, classicus en literair vertaler.

Biografie

Claes studeerde klassieke, Nederlandse en Engelse letteren en communicatiewetenschappen aan de KU Leuven en promoveerde aldaar tot doctor in de letteren met een proefschrift over de antieke elementen in het werk van Hugo Claus: De mot zit in de mythe (1981). Hij heeft een omvangrijk en veelzijdig oeuvre op zijn naam staan dat romans, essays, poëzie, pastiches, vertalingen, bloemlezingen en een woordenboek omvat. Hij schrijft in diverse talen, waaronder Frans, Engels en Latijn (als Paulus Nicolaus).

Hij doceerde aan de universiteit van Nijmegen en aan de hogescholen van Gent en Antwerpen. Thans is Claes erehoofddocent aan de KU Leuven. Hij is lid van het Guido Gezelle Genootschap. Hij was coscenarist van de strip Reinaert de Vos door HugoKé. Van 2009 tot 2016 was hij huisdichter van het weekblad Knack: …Lees verder op Wikipedia