Boek
Nederlands

Oefeningen in waarheid

Paul Auster (auteur)

Oefeningen in waarheid

Genre:
Korte schetsen over de rol van het toeval in ons leven.
Bevat
Bevat : Het rode notitieboekje, Waarom zou je schrijven, Blikschade, It don't mean a thing.
Titel
Oefeningen in waarheid
Auteur
Paul Auster
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The red notebook
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2003
103 p.
ISBN
90-295-0065-4

Besprekingen

De wereld wordt geregeerd door toeval. Elke dag van ons leven worden wij belaagd door willekeur en dat leven kan ons ieder moment -- zonder aantoonbare reden -- worden afgenomen." Dit citaat uit Paul Austers nieuwste roman Oracle night (vert. Orakelnacht) vormt meteen het credo van zijn hele oeuvre waarin toeval telkens weer het leven van de personages flink door elkaar schudt. Ook in Collected prose, een uitgebreide selectie uit zijn non-fictie geschriften, wordt Austers obsessie met het begrip 'toeval' sterk benadrukt.

'Het rode notitieboekje' verscheen voor het eerst in 1992 en omvat een keten van 13 (!) anekdoten uit het persoonlijke leven van Auster waarin toevalligheden de hoofdrol spelen. Doorheen de jaren volgden nog drie kleinere ketens onder de titels 'Waarom zou je schrijven?' (1995), 'Blikschade' (2000) en 'It don't mean a thing' (2002). Gebundeld in Oefeningen in waarheid geven deze waargebeurde verhalen weer hoe sterk het schrijverschap…Lees verder
'Mijn leven is vol van tientallen merkwaardige gebeurtenissen zoals deze, en wat ik ook probeer, ik lijk ze niet van me af te kunnen schudden. Wat ter wereld is het dat me maar blijft betrekken in al die malligheid.' In korte verhaaltjes bericht de Amerikaanse schrijver (1947) over inderdaad tientallen soms uitermate vreemde coïncidenties, toevalligheden en onbegrijpelijke voorvallen in zijn eigen leven – vaak hebben ze betrekking op wat hij geschreven heeft en daarna echt beleeft, of omgekeerd. Ook zijn romans wemelen van dubbelgangers en parallelle gebeurtenissen. Onder de titel 'Ik dacht: mijn vader is God'* publiceerde hij een selectie 'waargebeurde verhalen' tot het opschrijven waarvan hij via de radio het publiek had uitgenodigd. De nu bijeengebrachte oefeningen zijn tevens inkijkjes in een kleine dertig jaar schrijverschap. Verzorgde pocket; kleine druk.

Over Paul Auster

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Paul Benjamin Auster (Newark (New Jersey), 3 februari 1947) is een Amerikaans auteur. Hij is getrouwd met schrijfster Siri Hustvedt. Auster staat bekend als een postmodern auteur.

Literaire loopbaan

Na het behalen van een diploma aan de Columbia University in 1970 verhuisde Auster naar Frankrijk. Sinds zijn terugkeer in Amerika in 1974 heeft hij zijn eigen gedichten, essays, romans en vertalingen van Franse schrijvers zoals Stéphane Mallarmé en Joseph Joubert gepubliceerd.

Zijn eerste roman was een detectiveroman genaamd Squeeze Play en werd geschreven onder het pseudoniem Paul Benjamin (Benjamin is zijn tweede naam).

Auster bereikte bekendheid met een reeks van drie experimentele detectiveverhalen (City of Glass (1985), Ghosts (1986) en The Locked Room (1986)) die collectief als The New York Trilogy werd gepubliceerd (1987). Deze boeken zijn geen conventionele detectivev…Lees verder op Wikipedia