Boek
Nederlands

Canto general

Pablo Neruda (auteur)
+1
Canto general
×
Canto general Canto general

Canto general

In de reeks:
Dichterlijk epos over de geschiedenis van Zuid-Amerika.
Extra onderwerp
POE
Titel
Canto general
Auteur
Pablo Neruda
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Canto general
Uitgever
Amsterdam: Muntinga, 2004
768 p.
ISBN
90-417-4032-5

Besprekingen

Hertaling van een vertaling uit 1984 van het magnum opus van Neruda, een dichtbundel met ruim duizend versregels verdeeld over 15 zangen: atlas en encyclopedie in één van Latijns Amerika. Pablo Neruda (Chili 1904-1973) vertegenwoordigde zijn land diplomatiek in o.a. Indonesië en Spanje. Hij kreeg de Nobelprijs voor de literatuur 1971. Hij was een veelschrijver die ons zowel wonderschone liefdespoëzie ('20 liefdesgedichten en een lied van wanhoop'*) als foeilelijke verzen heeft nagelaten. Zijn meesterwerk heeft de tand des tijd met gemak doorstaan. De hertaling na 20 jaar heeft de vernislaag van het politiek engagement afgekrabd. Eronder is de strijd tegen de vergetelheid tevoorschijn gekomen. Deze bundel is uniek in zijn opzet om de geschiedenis van Zuid-Amerika in verzen te vatten. Het is bovenal een charmante lofzang op het leven. Het is gelukkig dat in het honderdste geboortejaar van de dichter deze bundel in de rijpere hertaling van Vonck en Spillebeen beschikbaar komt. De uitgeb…Lees verder

Over Pablo Neruda

Pablo Neruda (Parral, 12 juli 1904 – Santiago, 23 september 1973) was een Chileens dichter en Nobelprijswinnaar.

Biografie

Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliécer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.

Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.

Op zijn dertiende stuurde Neruda een aantal van zijn gedichten naar de lokale krant, La MañanaLees verder op Wikipedia