Boek
Nederlands

Het portret van Dorian Gray

Oscar Wilde (auteur)

Het portret van Dorian Gray

Titel
Het portret van Dorian Gray
Auteur
Oscar Wilde
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The picture of Dorian Gray
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 1998 | Andere uitgaves
253 p.
ISBN
90-5333-676-1

Andere talen:

Besprekingen

Dorian Gray, een jongeman uit de betere kringen van het 19e-eeuwse Londen, verkoopt zijn ziel voor het behoud van zijn schoonheid, zoals die aanvankelijk op een geschilderd portret te zien is. Hij leidt een abject leven, maakt veel slachtoffers, maar zijn uiterlijk blijft onveranderd en de resultaten van zijn zondige leven vertonen zich uitsluitend op zijn portret, dat er steeds afstotender gaat uitzien. Ten slotte steekt hij in wanhoop de schilder dood en tracht het portret te vernielen, maar doodt daarbij zichzelf, waarna het portret in de oude glorie herleeft. Een terecht beroemd verhaal dat spannend en geestig is, maar ook een informele synopsis geeft van het estheticisme van het fin-de-siècle. De vertaling is redelijk. Wilde (1854-1900) staat weer in de belangstelling, onder meer door de verfilming van zijn leven met Stephen Fry; op het omslag ook een foto van Fry als Wilde. Ook 'Dorian Gray' werd diverse malen verfilmd. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Oscar Wilde

Oscar Fingal O'Flahertie Wills Wilde (Dublin, 16 oktober 1854 — Parijs, 30 november 1900) was een schrijver, dichter en estheet van Ierse afkomst die een groot deel van zijn leven in Engeland heeft gewoond.

Levensloop

Jong en revolutionair

Oscar Wilde werd geboren als de jongste zoon van Sir William en Lady Jane Wilde. Zijn moeder, Jane Francesca Elgee (1826-1896), was in Ierland bekend als een zeer nationalistisch schrijfster onder het pseudoniem Speranza. Ook vertaalde zij boeken uit het Frans en Duits. Zijn vader (1815-1876) was een vooraanstaand oog- en oorchirurg en schreef boeken over archeologie en folklore. Voor hij met Jane trouwde stond hij bekend als rokkenjager. Dit resulteerde in drie buitenechtelijke kinderen waaronder de in 1838 geboren Henry Wilson. Zijn achternaam suggereert: Wilde’s son. De familie Wilde behoorde tot de Anglo-Ierse protestantse bovenlaag…Lees verder op Wikipedia