Boek
Nederlands
Als een undercover-agent van de CIA na een periode van rust weer wordt ingeschakeld door zijn werkgever, wordt hij beschuldigd van moord op een collega.
Onderwerp
CIA
Titel
De toerist
Auteur
Olen Steinhauer
Vertaler
Jan De Nijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The tourist
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Luitingh, 2009
398 p.
ISBN
9789024528615 (paperback)

Besprekingen

Na een aantal spionageromans die zich afspeelden tijdens de Koude Oorlog heeft Olen Steinhauer een post-9/11-thriller geschreven met een emotioneel sterk beschadigd hoofdpersonage. Milo Weaver ? één van zijn vele namen ? wordt zodanig verweven in een net van misinformatie, manipulatie en deals dat hij niet weet wat hem overkomt. Geen enkele zichzelf respecterende geheim agent gelooft wat hem verteld wordt, dus moet hij de waarheid zelf ontdekken. Ook de lezer heeft moeite met de vele leugens en al die duistere personen met een dubbele agenda, maar houdt vol omdat Milo het nu eenmaal verdient en omdat Steinhauer duidelijk wel weet waarover hij schrijft. De beloning is een voor dit genre origineel uitgewerkt en niet stereotiep happy end.

Milo was een 'toerist', een veldagent van een (zoveelste) ultrageheime dienst van de CIA die, met een ongelimiteerde onkostenvergoeding, illegale opdrachten uitvoert in het buitenland. In 2001 wordt hij, suïcidaal en onder de speed, tijdens een v…Lees verder
Steinhauer schreef al vijf spionagethrillers over de Koude Oorlog, maar met dit nieuwe, eigentijdse spionageverhaal heeft hij zich bij de grote namen gevoegd. Het gegeven is klassiek. Milo Weaver was undercoveragent, een Toerist, zoals dit hier heet. Hij had in die functie onbeperkte vrijheid van handelen. Geen Toerist kent de namen van zijn collega’s. Nu is Milo gelukkig getrouwd, leeft met vrouw en dochtertje en is bureauambtenaar bij de Firma, de bijnaam van de CIA. Maar hij wordt weer ingeschakeld. Bij het uitvoeren van zijn opdracht wordt hij van moord op een collega beschuldigd en moet hij vluchten voor zijn werkgever. Dit klassieke thema wordt adembenemend uitgewerkt. De plot is ingewikkeld, maar alle losse draadjes worden afgewikkeld: Le Carré had het Steinhauer niet kunnen verbeteren. De afloop is verrassend, maar logisch voorbereid. Paperback, kleine druk.

Over Olen Steinhauer

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Vadas Róbert (Vadaro)

Olen Steinhauer (Baltimore, 21 juni 1970) is een Amerikaanse schrijver van spionageverhalen.

Leven

Olen Steinhauer werd geboren in Baltimore in 1970 en groeide op in de Amerikaanse staat Virginia. Hij studeerde Engels aan de Universiteit van Texas in Austin en op Emerson College in Boston. In 1999 ontving hij een Fulbright-beurs waardoor hij in de gelegenheid was om een jaar in Roemenië te wonen, waardoor hij geïnspireerd werd voor zijn eerste boeken die zich afspelen in het Oostblok tijdens de Koude Oorlog. Hij woont met zijn vrouw en dochter in Boedapest (Hongarije).

Bibliografie

Koude Oorlog reeks

  • 2003: The Bridge of Sighs
  • 2004: The Confession
  • 2005: The Vienna Assignment / 36 Yalta Boulevard
  • 2006: The Istanbul Variations / Liberation Movements
  • 2007: Victory Square

Lees verder op Wikipedia