Boek
Nederlands

Man komt kamer binnen

Nicole Krauss (auteur)

Man komt kamer binnen

Als een Amerikaanse 36-jarige docent Engelse literatuur is geopereerd aan een hersentumor, herinnert hij zich alleen nog zijn jeugd tot zijn twaalfde jaar.
Titel
Man komt kamer binnen
Auteur
Nicole Krauss
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Man walks into a room
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2003
272 p.
ISBN
90-414-0695-6

Andere formaten:

Besprekingen

De 36-jarige Samson, docent Engelse literatuur aan een New Yorkse universiteit, wordt in verwarde toestand gevonden in de woestijn bij Las Vegas. Hij blijkt een goedaardige tumor in zijn hoofd te hebben. Nadat deze is weggehaald, blijkt hij zich alleen nog zijn jeugd tot aan zijn twaalfde jaar te herinneren; alles daarna, zoals zijn huwelijk met Anna, is vreemd voor hem. In zekere zin accepteert hij deze jarenlange leegte en neemt genoegen met het verzamelen van weer nieuwe kennis. Tot hij in aanraking komt met een hersenchirurg die hem overhaalt om deel te nemen aan een geheugenexperiment. Zijn leven verandert hierdoor geheel. Met dit romandebuut heeft de Amerikaanse schrijfster Nicole Krauss, die al eerder verhalen, gedichten en recensies voor verschillende tijdschriften schreef, een prachtige, psychologisch sterke roman neergezet. Mede door de uitstekende vertaling leest men dit boek geboeid achter elkaar uit. Paperback; kleine druk.

Over Nicole Krauss

Nicole Krauss (New York, 18 augustus 1974) is een Amerikaanse schrijfster.

Krauss' eerste roman Man komt kamer binnen (2002) werd genomineerd voor de Los Angeles Times Book Award. Haar tweede roman De geschiedenis van de liefde (2005) werd genomineerd voor de Orange Prize for Fiction in 2006. Krauss' werk is ook verschenen in The New Yorker, Esquire, Harper's, en Best American Short Stories.

Biografie

Krauss groeide op op Long Island, waar ze naar haar gevoel 'de laatste Amerikaanse jeugd' had. Vanaf haar twintigste schreef ze poëzie, die zoals ze zelf zei 'voelde als het grote doel van de taal'.

Krauss studeerde af aan de Stanford-universiteit, en haalde haar graden aan de universiteit van Oxford (Somerville College), en aan de Courtauld Institute of Art in Londen. Ze stond in de finale voor de Yale Younger Poet's Prize, en haar poëzie werd gepubliceerd in onder andere …Lees verder op Wikipedia