Boek
Nederlands

Over macht : het is veiliger om gevreesd dan om bemind te worden

Niccolo Machiavelli (auteur), Frans Van Dooren (vertaler)
+1
Over macht : het is veiliger om gevreesd dan om bemind te worden
×
Over macht : het is veiliger om gevreesd dan om bemind te worden Over macht : het is veiliger om gevreesd dan om bemind te worden

Over macht : het is veiliger om gevreesd dan om bemind te worden

Selectie uit 'De heerser' uit 1513.
Titel
Over macht : het is veiliger om gevreesd dan om bemind te worden
Auteur
Niccolo Machiavelli
Vertaler
Frans Van Dooren
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2014
71 p.
Aantekening
Selectie uit De heerser (Il principe)
ISBN
9789025303396 (paperback)

Besprekingen

Wat zou Machiavelli er van vinden als hij hoort dat z’n boek 'De Vorst' bijna 600 jaar na het schrijven nog steeds volop gelezen wordt? Het was het eerste boek waarin politiek als een zelfstandig onderwerp werd beschreven, zonder morele of godsdienstige invalshoek. Centraal bij de Italiaanse Renaissance filosoof Machiavelli staat het verkrijgen en behouden van macht. Dat is de eeuwen door de lezers blijven intrigeren. Uit de volledige vertaling van Frans van Dooren van 1976 – die recentelijk in 2011 nog werd herdrukt* – is een selectie gemaakt die nu als een “snelcursus machiavellisme voor managers en bestuurders” gepresenteerd wordt. Een op zich aardige gedachte, maar waarom zou je de niet geselecteerde teksten en de boeiende inleiding en kadering van de integrale uitgave willen missen? Dit lijkt verdacht veel op de bekendste uitspraak van Machiavelli zelf: het doel heiligt alle middelen!

Over Niccolo Machiavelli

Niccolò di Bernardo dei Machiavelli (Florence, 3 mei 1469 – aldaar, 21 juni 1527) was een Italiaanse diplomaat, politiek filosoof, militair strateeg, historicus, dichter, toneelschrijver en humanist gevestigd in Florence tijdens de Italiaanse renaissance. Hij geldt als de grondlegger van de moderne politieke wetenschappen. Hij was secretaris van de Tweede Kanselarij van de Florentijnse Republiek van 1498 tot 1512, toen de Medici hun macht respectievelijk al verloren hadden maar deze later zouden herwinnen.

De vorst, dat in eerste aanleg een handgeschreven traktaat was ten behoeve van een telg van de familie dei Medici, behoort tot literaire categorie vorstenspiegel. Pas na zijn dood werd het uitgegeven. Vanwege de controversiële inhoud werd het Machiavelli's bekendste boek. Hij schreef het in de periode 1513-1515.

Leven

De Italiaanse stadstaten beleefden volgens Machiavelli in die jaren een rampzalige tijd, vooral sin…Lees verder op Wikipedia