Boek
Italiaans

Ti ho sposato per allegria : comedia in tre atti

Natalia Ginzburg (auteur), Per Illum (auteur)

Ti ho sposato per allegria : comedia in tre atti

In de reeks:
Toneeltekst over een jong echtpaar met huwelijksproblemen; met woordverklaringen in het Italiaans.
Titel
Ti ho sposato per allegria : comedia in tre atti / di Natalia Ginzburg e Per Illum
Auteur
Natalia Ginzburg Per Illum
Taal
Italiaans
Uitgever
Groningen: Wolters-Noordhoff, 1974
48 p. : ill
ISBN
9001275532 9789001275532

Besprekingen

Deze uitgave voor het onderwijs (vereist wordt een woordenschat van 600 woorden) is geheel in het Italiaans gesteld, dus ook de woordverklaringen. De uitleg van sommige woorden lijkt wat overbodig - bijv. avvocato, triste, fotografo. Ten gevolge van de verkorting en vereenvoudiging blijft er van het literaire peil van dit toneelstuk uit 1966 van de beroemde Italiaanse schrijfster 1916-1991) uiteraard niet veel over. Ondanks het feit dat het over de man-vrouw-schoonmoeder problematiek gaat, krijgt het boekje zo toch enigszins een jeugdliteratuur-karakter, al lijkt het voor scholieren niet een eerste keus. Het verhaal op zich is overigens best de moeite waard.

Over Natalia Ginzburg

Natalia Ginzburg, geboren Natalia Levi (Palermo, 14 juli 1916 – Rome, 7 oktober 1991), was een vooraanstaand Italiaans schrijfster.

Leven en werk

Ginzburg werd geboren als dochter van een beroemde joodse arts en professor, Giuseppe Levi. Haar drie broers belandden wegens antifascistische agitatie in de gevangenis en gedurende het bewind van Mussolini leefde de familie als uitgestotenen in Turijn. In 1938 huwde ze Leone Ginzburg, een docent Russische literatuur, later ook zelf een bekend schrijver en journalist.

Ginzburg zocht al vroeg haar toevlucht in het schrijven en reeds in 1933 publiceerde ze haar eerste novelle I bambini in het tijdschrift Solaria. In haar vroege werken toont ze zich vooral een onrustig schrijfster. Met een quasi-gevoelloze, soms zelfs ontmoedigende stijl en in een tragische vormgeving behandelt ze actuele problemen, die zich steeds bewegen rondom de thema’s angst en pijn. H…Lees verder op Wikipedia