Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Saïdjah en Adinda

Multatuli (auteur), G.W. Huygens (redacteur)
In de 19e eeuw zijn de Nederlanders de baas in Indie͏̈. De vader van Saidjah is een arme boer; als hij zijn buffels kwijtraakt aan de Nederlanders, verlaat Saidjah zijn dorp en zijn geliefde Adinda. Verhaal in korte zinnen en gemakkelijke woorden. Vanaf ca. 13 jaar.
Extra onderwerp
sociale literatuur
Titel
Saïdjah en Adinda
Auteur
Multatuli
Redacteur
G.W. Huygens
Taal
Nederlands
Uitgever
Rotterdam: Ad. Donker, 2017 | Andere uitgaves
78 p. : ill.
Aantekening
Verhaal uit Max Havelaar
ISBN
9789061007210 (hardback)

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Het verhaal speelt zich af in de jaren 1845-1856 in Indonesië, toen een Nederlandse kolonie. Een districtshoofd brengt de boeren tot armoede en wanhoop. De dorpsjongen Saïdjah gaat naar Batavia om geld te verdienen; zijn meisje, Adinda, zal op hem wachten. Na driejaar komt hij terug. Adinda is gedood door Nederlandse soldaten. Datzelfde lot ondergaat Saïdjah. Dit romantische verhaal, een fragment uit de roman ‘Max Havelaar’ van Multatuli (1820-1887), kan los daarvan gelezen worden, wat niet wegneemt dat het een zeer duidelijke functie heeft in de roman als geheel. Dat onder andere wordt duidelijk in de deskundige toelichting van dr. G.W. Huygens bij deze uitgave; hij bespreekt ontstaan en structuur van Multatuli's roman en de plaats van ‘Saïdjah en Adinda’ daarin en geeft ook enkele verklarende noten. Literair zeer waardevol. Mooie uitgave met twaalf tekeningen.

Over Multatuli

Eduard Douwes Dekker (Amsterdam, 2 maart 1820 – Ingelheim am Rhein, 19 februari 1887) was een Nederlandse auteur en bestuursambtenaar die vooral bekend is geworden vanwege zijn roman Max Havelaar, of De koffij-veilingen der Nederlandsche Handel-Maatschappij, die in 1860 verscheen onder het pseudoniem Multatuli (Latijn voor 'ik heb veel (leed) gedragen' [=multa tuli]). Hij schreef ook toneelstukken, pamfletten - soms in briefvorm - en aforismen.

Douwes Dekker groeide op in Amsterdam en trok in 1838 met zijn vader naar Batavia in Nederlands-Indië (het tegenwoordige Indonesië), waar hij in 1839 een baan als ambtenaar verwierf. Daar zag hij de vele wantoestanden onder verantwoordelijkheid van het Nederlandse koloniale bewind.

Zijn debuutroman, de kaderroman Max Havelaar, hekelt op basis van zijn eigen ervaringen de behandeling van de plaatselijke bevolking door Nederlandse en Nederlands-Indische bestuurders. De van 1862 tot 1877 verschen…Lees verder op Wikipedia