Dag der zielen

Dag der zielen
Besprekingen
Een heel leven in één zin
Marcus Conway zit aan de keukentafel. Het is Allerzielen 2008, zijn vrouw Mairead zal nog een uur of vier weg zijn en hij overdenkt zijn leven. Als kind zag hij hoe zijn vader een Massey Ferguson 35-tractor uit elkaar haalde, ieder onderdeel bekeek en smeerde en de machine weer ik elkaar zette. De kleine Marcus zag echter niet alleen zijn vader, hij zag ook God die het heelal met moeren en bouten in elkaar schroefde en het visioen van een mens die hemel en aarde uit hun hengsels kon lichten door er een of andere onontbeerlijke splitpen uit te lichten. Hij zou ingenieur worden.
In Mike McCormacks Dag der zielen beseft Marcus hoe fout die kinderlijke fantasie wel was, want zo'n uit losse onderdelen in elkaar gekitte constructie is niet echt stevig, natuurlijk. Het risico op instorting is permanent, tot het werkelijkheid wordt, en dat is wat Marcus meemaakt, daar aan die keukentafel.
We zien zijn leven passeren, hoe zijn huwe…Lees verder
Eén lange, maar virtuoze zin
Een boek dat bestaat uit één lange zin: dat is waar de Ierse schrijver Mike McCormack ons op trakteert met Dag der zielen (Solar Bones). Gegarandeerd onleesbaar, denk je, ijdel gepiel met de erfenis van Joyce. Totdat je - al was het maar om je nuchtere oordeel bevestigd te zien - begint te lezen en al na een paar bladzijden ontdekt dat het wel meevalt.
Om te beginnen heeft McCormack zijn zin netjes in alinea's onderverdeeld. Daarnaast stel je spoedig vast dat de gedachtenstroom bijna net zo gemakkelijk te volgen is als gesproken taal, waar ook de punten en komma's ontbreken.
In Dag der zielen volgen we de gedachten, associaties en herinneringen van Marcus Conway, civiel ingenieur in een dorp in het West-Ierse graafschap Mayo. Het boek begint als op 2 november 2009 het Angelus klinkt: het klokgelui dat oproept tot gebed.
Aanvankelijk wat hortend en stotend komt Conways verhaal op gang. Hij vertelt over zijn vrouw, die hij eens ontrouw is geweest. Over zijn dochter, kunstenares, die een expositie organiseert waarbij alle kunstwerken met haar eigen bloed zijn vervaardigd. We lezen over het landschap, de dorpsgemeenschap, over een virus dat het drinkwater heeft aangetast, iets waar de ingenieurs wel weer de schuld van zullen krijgen.
Het hele boek door geeft McCormack …Lees verder
-
Robbert-Jan Henkes