Boek
Nederlands

Stralende dagen

Drie verhalen, die zich afspelen in resp. het New Yorkse verleden, heden en de toekomst, vormen samen een compositie waarin liefde en dood centraal staan.
Titel
Stralende dagen
Auteur
Michael Cunningham
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Specimen days
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2005
332 p.
ISBN
90-446-0652-2

Besprekingen

De Amerikaanse auteur Michael Cunningham (geb. 1952) heeft intussen vijf romans op zijn actief staan, waarvan de laatste vier in het Nederlands vertaald werden. Begin oktober was hij op Het Andere Boek, de Antwerpse alternatieve boekenbeurs, naar aanleiding van zijn nieuwste boek, Stralende dagen (Specimen days -- 2005). Een goedlachse, spontane en attente verschijning die vrouwen met bosjes voor zich inneemt. Het huiselijke soort dat je op een voor hem vreemde hotelkamer -- waar je hem net hebt binnengelaten voor een interview -- verwelkomt, op je gemak stelt en iets te drinken aanbiedt. De ideale man, zij het voor een andere man, waar zijn seksuele voorkeur ligt.

In 1984 verkocht Cunninghams goed besproken debuut Golden states (1984) slechts een handvol exemplaren. Maar sinds zijn internationale doorbraak met Huis aan het einde van de wereld (A home at the end of the world -- 1990) heeft hij met boeken als Bloedverwanten (Flesh and…Lees verder
Michael Cunningham (VS; 1952) maakte naam met ‘Bloedverwanten’ (1995). Met de verfilmde roman ‘De uren’ (1998) verwierf hij een internationale reputatie. Zijn langverwachte roman ‘Stralende dagen’ bestaat uit drie delen die qua tijd en genre van elkaar verschillen, maar door een chronologische compositie van personages en motieven evoceren hoe New York afstevent op een apocalyptisch einde. Na een sociaal-historisch verhaal over een fabrieksongeval tijdens de industriële revolutie, gaat het boek verder als een actuele politiethriller, waarbij kindterroristen zichzelf opblazen. Het slotdeel is een ironisch sciencefictionverhaal waarin Amerika is verworden tot een onleefbaar rampgebied. De visionaire poëzie van de 19e-eeuwse dichter Walt Whitman klinkt in alle delen als een bezwering van de menselijke oerkracht. Cunningham oppert in deze geëngageerde parabel dat de mensheid misschien elders in het heelal een betere toekomst wacht. Kleine druk.

Over Michael Cunningham

Michael Cunningham (Cincinnati, 6 november 1952) is een Amerikaans schrijver. Zijn bekendste werk is de roman The Hours (1998) die werd bekroond met de Pulitzer-prijs en in 2002 werd verfilmd met Nicole Kidman, Julianne Moore en Meryl Streep in de hoofdrollen.

Leven en carrière

Cunningham is geboren in Cincinnati, Ohio en groeide op in Pasadena, Californië. Hij studeerde Engels aan de Stanford-universiteit en behaalde zijn Mastertitel aan de Universiteit van Iowa. Tijdens zijn studie publiceerde hij al een aantal korte verhalen in de tijdschriften Atlantic Monthly en Paris Review. Zijn verhaal White Angel werd verkozen tot beste Amerikaanse korte verhaal 1989.

Cunningham doceerde bij het Fine Arts Work Center in Provincetown, Massachusetts en aan het Brooklyn College in New York. Sinds 2008 doceert hij aan de hoog aangeschreven Yale-universi…Lees verder op Wikipedia