Boek
Nederlands

Klaaglied om Agnes

Marnix Gijsen (auteur)
Een jongeman wordt gelouterd door de plotselinge dood van zijn geliefde en door de wantoestanden in de kazerne waar hij zijn dienstplicht vervult.
Onderwerp
Dood, Jeugdliefde
Titel
Klaaglied om Agnes
Auteur
Marnix Gijsen
Taal
Nederlands
Uitgever
's-Gravenhage: Nijgh en Van Ditmar, 1977
150 p.
ISBN
90-236-5262-2

Besprekingen


Gijsens autobiografische en tragische liefdesverhaal Klaaglied om Agnes is jarenlang een klassieker in het onderwijs geweest, vanwege de beperkte omvang en het toegankelijke verhaal. De eerste druk verscheen in 1951 bij A.A.M. Stols. Harold Polis vergeleek de verschillende uitgaven en stelde een definitieve leeseditie samen op basis van de zestiende druk uit 1977, die hij flink verantwoordt. In een nawoord licht hij zoveel mogelijk de feiten toe die ten grondslag liggen aan deze roman en citeert uit de briefwisseling tussen Maria Rooman (Agnes) en Jan Albert Goris (Marnix Gijsen). Hij belicht ook Gijsen activistische en journalistieke activiteiten. Vooral deze laatste spelen in Klaaglied om Agnes een belangrijke rol. Zijn redactiewerk bij De Banier en zijn avonturen bij het leger zorgen voor de komische noot, voor het cynisme dat zo kenmerkend is bij Gijsen. Het verhaal over zijn ontmoeting met Agnes, de ontluikende liefde en de idyllische uitstapjes zijn dan weer ro…Lees verder
Een Vlaamse jongen wordt in de jaren twintig verliefd op een meisje, Agnes. Een kuise liefde ontstaat. Hij werkt eerst op een kantoor, later vervult hij zijn dienstplicht. De liefde voor Agnes houdt hem daarbij op de been. Zijn geliefde sterft dan echter aan tuberculose. Op bijna zakelijke, maar ook ironische wijze hekelt Gijsen tussendoor ambtenarij, kerk en militaire dienst. In het uitvoerige en geïllustreerde nawoord wordt de vergelijking tussen de romanfiguur Agnes en de jeugdliefde van Gijsen Maria Rooman gemaakt. Op het eind volgt een gedegen tekstverantwoording. Deze zeer fraai verzorgde uitgave laat een jeugdliefde zien in omstandigheden die niet meer van deze tijd zijn. Toch is het autobiografisch getinte relaas een van de beste en meest gelezen boeken van de Vlaamse schrijver (1899-1984). Het boek heeft een linnen omslag met op voorop een fotomedaillon van Agnes en achterop een van Gijsen. Normale druk.

Over Marnix Gijsen

Marnix Gijsen, pseudoniem van Joannes Alphonsius Albertus (Jan-Albert, sinds 1975: baron) Goris (Antwerpen, 20 oktober 1899 – Lubbeek, 29 september 1984), was een Belgische schrijver. Zijn pseudoniem komt van Filips van Marnix van Sint-Aldegonde en de achternaam van zijn moeder Euphrasia Gijsen.

Levensloop

Eerste Belgische periode (1899-1939)

Op 20 oktober 1899 werd Jan-Albert Goris geboren in Antwerpen. Hij werd streng katholiek opgevoed. Vanaf 1912 liep hij school bij de handelsafdeling van het Franstalige Sint-Ignatiusgesticht te Antwerpen en vanaf 1916 in de hogere afdeling (de latere UFSIA). In 1917 werd hij door de franskiljonse paters Jezuïeten uit die instelling verwijderd naar aanleiding van het vlaamsgezinde pamflet Studenten oordeelt! waarin hij de vernederlandsing van de school had…Lees verder op Wikipedia