Grote letter
Nederlands
Omdat de halfzuster van koning Arthur het derde gezicht heeft, wordt zij opgeleid tot priesteres van Avalon; in die hoedanigheid heeft zij invloed op de gebeurtenissen die leiden tot Arthurs dood en het einde van zijn rijk.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Nevelen van Avalon / Marion Bradley
Auteur
Marion Zimmer Bradley
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The mists of Avalon
Uitgever
Den Haag: Stichting Uitgeverij XL, 2004
3 dl.
ISBN
90-463-0058-7

Besprekingen

Morgaine, de halfzuster van Koning Arthur blijkt het derde gezicht te hebben en wordt daarom meegenomen naar Avalon om tot Keltisch priesteres te worden opgeleid. Jaren later heeft zij een nachtelijke ontmoeting met een haar onbekende minnaar, die later haar halfbroer blijkt te zijn en evenmin op de hoogte was van haar identiteit. Zowel Morgaine, als de zoon die uit deze ontmoeting wordt geboren, hebben een groot aandeel in gebeurtenissen die leiden tot de dood van Arthur en het einde van zijn rijk. Dit boek onderscheidt zich enigszins van de vele romans die zijn gebaseerd op de Arthurlegenden omdat vrouwen de hoofdrol spelen, en de oude Keltische cultuur wordt vergeleken met de christelijke. Het verhaal wordt goed verteld maar is te lang; de karaktertekening van vrouwen is genuanceerd, die van de mannen blijft aan de oppervlakte. Op verschillende punten zet zij de legenden naar haar hand. De vertaling is redelijk.

Over Marion Zimmer Bradley

Marion Eleanor Zimmer Bradley (Albany (New York), 3 juni 1930 - Berkeley (Californië), 25 september 1999) was een Amerikaanse auteur van grotendeels feministische fantasyromans zoals Nevelen van Avalon (The Mists of Avalon) en voorvechtster van gelijkheid in het schrijversvak.

Levensloop

Geboren op een boerderij in Albany tijdens De Grote Depressie, begon zij met schrijven in 1949 en verkocht haar eerste verhaal Woman Only aan het tijdschrift Vortex Science Fiction in 1952. Bradley werd op 5 juli 1947 op haar zeventiende gedoopt in de Christ Church Cathedral (Episcopal) in Hartford, Connecticut. Zij was gehuwd met Robert Alden Bradley vanaf 26 oktober 1949 tot hun scheiding op 19 mei 1964. Na haar scheiding huwde zij snel met Walter H. Breen op 3 juni 1964. Zij bleven gehuwd tot hun scheiding op 9 mei 1990. Tijdens de jaren 50 werd zij geïntroduceerd bij de culturele en campagne voerende lesbische gr…Lees verder op Wikipedia