Boek
Spaans

El héroe discreto

Terwijl een beminnelijke kleine ondernemener in Lima afgeperst wordt, heeft een driftige grote verzekeringsagent een moeizame verstandhouding met zijn twee luie zoons.
Titel
El héroe discreto
Auteur
Mario Vargas Llosa
Taal
Spaans
Editie
1
Uitgever
[Madrid]: Alfaguara, 2013
383 p.
ISBN
9781622631193 (paperback) 9788420414898 (paperback)

Andere talen:

Besprekingen

Dit is de eerste roman van Mario Vargas Llosa (1936) nadat hij in 2010 de Nobelprijs ontving. De eerste verhaallijn concentreert zich op de directeur van een transportbedrijf in de Noord-Peruaanse stad Piura, waar ook Vargas Llosa's klassieker 'Het Groene Huis' zich afspeelt. Hij wordt gesommeerd beschermgeld te betalen, maar weigert. Dat maakt hem tot de discrete held waarnaar de titel verwijst. De tweede verhaallijn speelt zich af in Lima en brengt een ander soort moed voor het voetlicht. Een oude, succesvolle zakenman besluit te trouwen met zijn dienstmeid, ondanks het hevige verzet van zijn twee onuitstaanbare en niet ongevaarlijke zoons. Op behendige wijze brengt Vargas Llosa deze twee verhaallijnen bij elkaar. Opvallend is de lichte toon van deze roman. Noemenswaardig zijn ook de personages uit eerdere romans die de schrijver hier opnieuw opvoert. Voeg hierbij de toegankelijke structuur en stijl, en de indruk ontstaat dat het schrijven van deze roman een feest moet zijn geweest …Lees verder

Over Mario Vargas Llosa

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, 28 maart 1936) is een Peruaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika. Hij is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2010.

Leven en werk

Vargas Llosa werd geboren in het gezin van Ernesto Vargas Maldonado en Dora Llosa Ureta, die op het ogenblik van zijn geboorte reeds van elkaar waren gescheiden. Hij ontmoet zijn vader voor het eerst op 10-jarige leeftijd. Vader Vargas wilde hem liever naar een militaire academie sturen, maar zoonlief kiest voor een opleiding in de literatuur en rechten aan de Nationale Universiteit van San Marcos van Lima. Tijdens zijn studies ging hij reeds aan de slag als journalist.

Vargas Llosa schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Het leven wordt beschreven als een nooit aflatende strijd om het bestaan. In het werk van de Peruaan spelen vaak gewelddadige figur…Lees verder op Wikipedia