Boek
Nederlands

De zonde die liefde heet

Mario Sabino (auteur), Harrie Lemmens (vertaler)
Een schrijver heeft een fortuin gee͏̈rfd van zijn in Italie͏̈ overleden vader en verhuist naar Rome om een heleboel dingen therapeutisch van zich af te schrijven.
Titel
De zonde die liefde heet
Auteur
Mario Sabino
Vertaler
Harrie Lemmens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Portugees
Oorspr. titel
O vício do amor
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Anthos, 2013
203 p.
ISBN
9789041421012 (paperback)

Besprekingen

De zonde die liefde heet is een ongemakkelijke samensmelting van vele dingen. Mario Sabino’s nieuwste gaat zich te buiten aan filosofische bespiegelingen over uiteenlopende onderwerpen (van Lady Gaga tot het fascisme). Daarnaast bevat de roman het metafictionele geklaag van een arrogante verteller met dezelfde naam als de auteur, en een traditioneler verhaal over de relaties van deze ‘Mario Sabino’ met zijn vriendinnen, met Rome, maar ook met zijn ouders. Dit laatste deel leest het makkelijkst weg, en is dus de meest dankbare opstap hier. Mario heeft net een berg geld van zijn vader geërfd. Met behulp van therapeuten blikt hij terug op zijn jeugd, die hij doorbracht bij zijn onverschillige moeder nadat zijn vader het jonge gezin in de steek liet. Mario leert al vlug hoe mensen elkaar misbruiken: zijn moeder begint een affaire met een getrouwde collega, zodat die haar helpt om haar verkoopquota te halen. Dit voorbeeld blijft Mario achtervolgen. Zijn ‘vriend’ Saulo, die een boek over h…Lees verder
De hoofdpersoon 'Mario Sabino' heeft een fortuin geërfd van zijn in Italië overleden vader, verhuist naar Rome en schrijft een heleboel dingen 'therapeutisch' van zich af: de gebrouilleerde relatie met zijn vader, verkeerd afgelopen liefdesgeschiedenissen, overpeinzingen in verband met het bestaan. De Braziliaanse schrijver Sabino (1962) publiceerde eerder 'De dag waarop ik mijn vader doodde'. Opnieuw heeft Sabino een erudiete, vermakelijke, soms cynische maar ook onderhuids ontroerende roman geschreven vol beschouwingen over liefde, relaties en filosofie. Voor een literair geschoold publiek dat houdt van superieure ironie en een scherpe kijk op onze tegenstrijdigheden. Zeer kleine druk.