Boek
Nederlands

Norea, dochter van Eva

Eva's jongste dochter wordt door haar profetische gaven priesteres van een godin; wie is deze zelfbewuste jonge vrouw?
Onderwerp
Bijbel
Titel
Norea, dochter van Eva
Auteur
Marianne Fredriksson
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Noreas saga
Uitgever
Breda: De Geus, 2004
281 p.
ISBN
90-5226-656-5

Besprekingen

Derde deel van Fredrikssons bijbelse trilogie over het begin der tijden. Waar eerder al de schijnwerpers gericht waren op Eva en vervolgens op Kaïn, staat nu Norea, de dochter van Eva, centraal. Net zoals haar oudere broer Kaïn zal ook zij een belangrijke rol spelen in de mythische staat Nod. Het verhaal overlapt enigszins met Het boek Kaïn, al wordt alles nu verteld vanuit het gezichtspunt van Norea. Kaïn leeft nog, maar Norea ziet in haar dromen en fantasieën al wat hem zal overkomen: de oorlog, waarin hij een uitzonderlijke moed aan de dag legt, en vervolgens zijn onverwachte zelfmoord. Zijn achtjarige zoon moet de fakkel overnemen, maar het gebeuren zorgt voor heel wat onrust in het rijk. Daarom komt Eva samen met Norea naar Nod om de gemoederen te bedaren. Door enkele opmerkelijke gebeurtenissen merkt het volk de bijzondere gaven van Norea op. Al gauw wordt zij een haast legendarische figuur. Enkele jaren later, wanneer ze volwassen is geworden, wordt ze priesteres in Nod …Lees verder
In de trilogie "De kinderen van het paradijs" verhaalt de bekende en geliefde Zweedse schrijfster geheel op haar eigen wijze over de lotgvallen van Adam en Eva en hun kinderen. In "Het boek Eva" verwerkt Eva haar verdriet over de broedermoord. In Kain leren we Eva´s oudste zoon kennen als een man die zijn schuldgevoelens niet kan kwijtraken. Aan het einde van "Het boek Eva" wordt Eva´s jongste dochter Norea geboren, die in deze, de trilogie afsluitende roman dankzij haar profetische en ´grensoverschrijdende´ gaven priesteres van een godin is. Wie is deze, door zelfbewustzijn en moederlijke krachten gekenmerkte jonge vrouw? Een heks, een dromer, of psychopaat? Of bezit zij het vermogen om het menselijk geslacht te redden? Met veel gevoel voor oeroude mythen en gnostisch gedachtegoed componeert Fredriksson een meeslepende, ook in religiehistorisch opzicht interessante roman. Gebonden, kleine druk.

Over Marianne Fredriksson

Marianne Fredriksson (Göteborg, 28 maart 1927 – Österskär, 11 februari 2007) was een Zweeds schrijfster en journaliste.

Ze groeide op in Göteborg als dochter van een scheepsbouwer. Haar moeder was huisvrouw en zorgde voor de twee kinderen. Na haar studie ging zij werken bij de plaatselijke krant, Göteborgstidningen.

Getrouwd met een zeeman koos Fredriksson er niet voor om haar bezigheden te beperken tot het opvoeden van haar kinderen, maar ze wilde het moederschap combineren met een carrière in de journalistiek. Eerst werkte ze in Göteborg als journalist. Na haar verhuizing naar Stockholm werkte ze als hoofdredacteur van een aantal tijdschriften: Allt i Hemmet (Over wonen), Vi Föräldrar (Ouders van nu) en Allt om mat (Over eten en drinken). Van 1974 tot 1989 werkte ze als redactiechef voor de krant Svenska Dagbladet.

Op haar tweeënveertigste raakte Fredriksson in een diepe depressie. Twee jaar psychoanalyse hielpen haar…Lees verder op Wikipedia