Boek
Nederlands

Vrienden voor het leven

Maeve Binchy (auteur)
Twee hartsvriendinnen studeren in 1958 allebei aan de universiteit van Dublin.
Onderwerp
Vriendschap
Titel
Vrienden voor het leven
Auteur
Maeve Binchy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Circle of friends
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2009
542 p.
ISBN
9789047510154

Besprekingen

Benny wordt tien jaar en hoopt de fluwelen jurk te krijgen die ze in de etalage van een chique winkel zag. Zal haar droom verwezenlijkt worden? In elk geval organiseert haar moeder een feestje voor de vriendinnen, maar Benny vindt het niet leuk dat Eve Malone ook uitgenodigd wordt. Moeder houdt voet bij stuk omdat Eve geen thuis heeft en in het klooster woont bij de zusters. Benny en Eve worden ten slotte goede vriendinnen. Eve weet alles over het leven in het klooster. Moeder Francis is altijd heel goed voor haar en ze babbelen honderd uit. Wanneer ze later als studenten in Dublin verblijven sluiten ze ook vriendschap met de mooie en ambitieuze Nan Mahon. Ze vormen samen een hechte groep en maken heel wat leuke maar ook minder aangename situaties mee.

Maeve Binchy brengt in Vrienden voor het leven verschillende personages ten tonele, vertelt over hun relaties, hun hebbelijkheden, hun goede eigenschappen en hun donkere kantjes. De auteur schetst heel gedetailleerd het st…Lees verder
Roman over twee vriendinnen die door hun studie in de Ierse hoofdstad een nieuwe vriendenkring opbouwen. Door de aanvankelijke vriendschap met de ambitieuze Nan raken de onderlinge relaties met elkaar verweven, wat tot een turbulente groei naar volwassenheid leidt. Hiermee wordt een mooi tijdsbeeld geschilderd van het leven op het Ierse platteland en in Dublin eind jaren vijftig. De stijl is wat houterig, maar desondanks een roman die voor een groot publiek geschikt is. Paperback, kleine druk.

Over Maeve Binchy

CC-BY-SA-3.0 - Foto van/door De originele uploader was Jon Kay op de Engelstalige Wikipedia

Maeve Binchy Snell (Dalkey, 28 mei 1939 – Dublin, 30 juli 2012), beter bekend als Maeve Binchy, was een Ierse schrijfster die niet alleen romans schreef maar ook toneelstukken, korte verhalen en columns. Ze was het bekendst van haar humoristische observaties van het leven in de dorpjes en stadjes op het Ierse platteland. Haar werk is in meer dan 37 talen vertaald (waaronder het Nederlands), en in totaal zijn meer dan 40 miljoen exemplaren van haar boeken verkocht.

Biografie

Binchy werd geboren op 28 mei 1939 in Dalkey, County Dublin, Ierland, als het oudste van vier kinderen. Ze studeerde aan het University College Dublin, werkte als lerares en vervolgens als journalist bij de Irish Times. In 1982 verscheen haar eerste boek (Light a penny candle).

Bibliografie

Romans