Boek
Nederlands

De zwarte Venus : historische roman

Lydia Verbeeck (auteur)
+1
De zwarte Venus : historische roman
×
De zwarte Venus : historische roman De zwarte Venus : historische roman

De zwarte Venus : historische roman

In een café in het Belgische Lier moet eind negentiende eeuw de tentoonstelling van een levende Afrikaanse vrouw voor meer klandizie zorgen.
Titel
De zwarte Venus : historische roman
Auteur
Lydia Verbeeck
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Manteau, 2015
368 p.
ISBN
9789022331590 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Historische roman van Lydia Verbeeck (1948), scenarioschrijfster en stadsgids in het Belgische Lier, waar veel van haar boeken zich afspelen. In een boek van de voormalige stadsarchivaris las de auteur de opmerking dat in 1874 in een café aan het Kluizeplein een vrouwelijke ‘Hottentot’ (Khoikhoi) gedurende enkele dagen werd tentoongesteld. In de negentiende eeuw werden vaker levende mensen meegenomen uit Afrika en als curiositeit getoond. Dit gegeven vormde de historische setting voor een fictief verhaal. Herbergier Jokke en zijn ziekelijke vrouw Griet krijgen de kans om de klandizie van hun niet al te goed lopende café te vergroten. Ze komen in het bezit van de levende vrouwelijke ‘Hottentot’, Jantie genaamd, die in het café als publiekstrekker moet dienen. Niet iedereen is het eens met deze gang van zaken, er is concurrentie en op een dag is Jantie verdwenen. De figuur van Jantie is losjes gebaseerd op Saartjie Baartman; een Khoikhoivrouw die in 1810 te zien was op de Wereldtentoons…Lees verder

Over Lydia Verbeeck

Lydia Verbeeck (Aartselaar, 27 maart 1948 - Lier, 4 juli 2019) was een Vlaams schrijfster van jeugdboeken, historische thrillers en misdaadromans.

Levensloop

Lydia Verbeeck woonde in Lier. Ze was onderwijzeres tot 1990. Vanaf 1990 werd ze voltijds scenariste voor radio en televisie. Ze schreef scenario's voor televisiefilms, luisterspelen, een musical en afleveringen voor de jeugdreeks The Bubbles. Ze debuteerde op zestienjarige leeftijd met een luisterspel voor de jeugd Naast de deur. Intussen is ze gepensioneerd en sinds 2007 is ze in haar vrije tijd stadgids in Lier. In 2019 kreeg ze van de stad Lier de Lifetime Achievement Award.

Werk

Ze begon haar schrijverscarrière met het schrijven van kinderverhalen. Daarna volgden nog verschillende jeugdromans. Ze schreef verhalen in de reeksen Vlaamse Filmpjes, Historische verhalen en Historisch Kompas. In 1987 debuteerde ze met he…Lees verder op Wikipedia