In de Brusselse binnenstad spelen in de eerste helft van de twintigste eeuw grote sociale tegenstellingen.
Onderwerp
Brussel
Titel
Vergeten straat
Auteur
Louis Paul Boon
Redacteur
Kris Humbeeck
Taal
Nederlands
Editie
2
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 2012
296 p. : ill.
ISBN
9789029567800 (paperback)

Andere formaten:

Besprekingen

Het uitgangspunt van deze vierde roman van Boon is bekend: een doodlopend steegje wordt door de aanleg van een nieuwe spoorweglijn van de buitenwereld afgesneden; de bewoners worden op zichzelf teruggeworpen en proberen een nieuwe samenlevingsvorm uit de grond te stampen. Na drie sombere romans ? tussen 1941 en 1943 schreef hij 3 mensen tussen muren, De voorstad groeit en Abel Gholaerts ? een roman waarin, zo schrijft hij aan Maurice Roelants, de zon misschien zal doorbreken, Wendt Boon de steven naar een stralende utopie? Het zou alvast in de lijn liggen van een korte tekst, De Zon (in 2001 bij Demian verschenen met houtsnedes van Masereel).
In het ? zoals in elk deel van het verzameld werk ? uitvoerige nawoord wordt nagetrokken welke ideologische invulling die zon krijgt: Koelie, die zich opwerpt als inspirator van de nieuwe gemeenschap, staat anarchisme voor of minstens een zeer libertaire vorm van socialisme.
Dat was de opzet. Maar al heel snel, …Lees verder
Dit deel van het Verzameld Werk van Louis Paul Boon (1912-1979) bestaat uit de in 1946 verschenen roman 'Vergeten straat', aangevuld met een (anoniem) nawoord en een tekstverantwoording. Het verhaal is snel verteld: als gevolg van het aanleggen van een nieuwe spoorlijn tussen twee Brusselse stations, raakt een straat vergeten en afgesloten van de buitenwereld. De bewoners beginnen, onder leiding van Koelie, een alternatieve leefgemeenschap. Het is niet moeilijk om in deze roman de maatschappijkritische geest van Boon te onderkennen. Verworpenen (vergeten) der aarde proberen een samenleving te bouwen waar kapitaal en kerk niet worden ingezet om de gewone man te onderdrukken. Via de dochter van Koelie, Roza, beschrijft Boon hoe ontluikende seksualiteit destructief kan zijn, en voor de bedelaar Vieze een eeuwige bron van (voyeurisch) genoegen. Uit het nawoord blijkt dat Roza geïnspireerd is op een in 1944 overleden 21-jarig meisje. Haar overlijdensprentje droeg Boon zijn hele leven in zi…Lees verder

Over Louis Paul Boon

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Ben Merk / Anefo

Lodewijk Paul Aalbrecht (Louis Paul) Boon (Aalst, 15 maart 1912 – Erembodegem, 10 mei 1979) was een Belgisch schrijver van onder meer poëzie, romans, novellen, pornografie, cursiefjes (Boontjes), kunst- en literaire kritieken. Daarnaast was hij kunstschilder. Hij is vooral bekend van de romandiptiek De Kapellekensbaan (1953) / Zomer te Ter-Muren (1956) en van Menuet (korte roman, 1955).

Biografie

Louis Paul Boon werd in 1912 geboren in Aalst als oudste kind van Jef Boon en Stella Verbestel. Zijn zus Jeanneke (1923-1949) werd elf jaar later geboren. Zijn jongere broer heette Frans Herman (1928-1976).

Eerste Wereldoorlog

Hoewel Boon ten tijde van de Eerste Wereldoorlog nog erg jong was, zijn er genoeg indrukken blijven hangen om te boek gesteld te worden op de eerste vijftig bladzijden van Verscheurd jeugdportret (1975). Duitse soldaten en krijgsgev…Lees verder op Wikipedia

Suggesties

Publicaties over dit werk in de bibliotheek